Economische mogelijkheden Gelderse regio’s 2017 in kaart gebracht
- 6 mrt., 2017
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Provincie Overijssel
Naar verwachting groeit de Nederlandse economie met 1,8% in 2017. De verwachte werkgelegenheidsgroei bedraagt 0,9%. Deze landelijke prognoses van RaboResearch vormen de basis voor regionale prognoses.
In dit artikel wordt een korte schets van de prognoses voor de Overijsselse regio’s gemaakt. Welke regio’s gaan in 2017 hun economische potentie waarmaken en welke niet?
Grote sectorale groeiverschillen in 2017
De verwachte groei van de export, de particuliere consumptie, de overheidsbestedingen en de investeringen in 2017 vertalen zich in een economische groei (groei van de toegevoegde waarde) van 1,8%. Er worden echter grote groeiverschillen tussen de sectoren verwacht. In de meeste sectoren groeit de toegevoegde waarde in 2017. Met name voor de zakelijke dienstverlening en de bouw verwacht RaboResearch hoge groei. Ook de informatie en communicatie en de detailhandel en de horeca groeien naar verwachting bovengemiddeld. Het zijn dus vooral de op het binnenland gerichte sectoren die het goed doen in 2017. Industrie en transport krijgen last van een lagere exportgroei.
Groei van de toegevoegde waarde en groei van de werkgelegenheid gaan niet altijd hand in hand. Onder meer door technologische vooruitgang stijgt de arbeidsproductiviteit in de meeste sectoren. Alleen in de sectoren horeca, delfstoffenwinning en overige diensten is in de afgelopen twee decennia de arbeidsproductiviteit niet gestegen. De stijging is gemiddeld ongeveer 1% per jaar voor de Nederlandse economie als geheel. De groei van de toegevoegde waarde moet hoger zijn dan de groei van arbeidsproductiviteit om zich te vertalen in meer banen.
Regionale prognoses: verschillen tussen de potentiële en de verwachte groeicijfers
De regionale prognoses zijn gebaseerd op de sectorprognoses en het aandeel van die sectoren in de regionale economie. Een groot aandeel van sterke groeisectoren heeft een positief effect op de prognose. Vanwege regionale verschillen in economische structuur verschilt ook de potentiële regionale groei. In de publicatie ‘Hoge groei ten noordoosten van de Randstad in 2017’ van RaboResearch worden alle regio’s vergeleken.
De werkgelijke groeicijfers van regio’s wijken af van de groeicijfers die kunnen worden verwacht op basis van hun sectorstructuur. RaboResearch constateert voor 2017 dat de meeste Randstedelijke regio’s een lagere groei realiseren dan volgens de voorspellingen. Vanwege de grote druk op de ruimte en de hoge prijzen voor bedrijfsruimte in de Randstad zijn de regio’s buiten de Randstad vooral voor de ruimte-intensieve bedrijvigheid aantrekkelijke vestigingsgebieden. In Noord-Overijssel, en daarbinnen vooral in Zwolle, komt daar de forse bevolkingsgroei bij, wat een basis biedt voor groei van zogenoemde verzorgende activiteiten zoals de detailhandel, de zorg en de horeca. Wij zien dan ook dat de werkelijke groei van zowel de productie als de werkgelegenheid in Noord-Overijssel hoger uitvalt dan verwacht. De werkelijke economische groei in Zuidwest-Overijssel blijft achter bij de verwachting.
Voor overige grafieken, prognoses en resultaten verwijzen u graag naar de website van de Provincie Overijssel.
Meer informatie over Provincie Overijssel:
Bekijk het complete instantieprofiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche