Energiecentrum MKB helpt zoeken naar het ‘nieuwe peertje’
- 19 okt., 2010
- Innovatie & MVO
- Bron: Energiecentrum MKB
Bij het Energiecentrum MKB, kunnen MKB-ondernemers terecht die een alternatief zoeken voor de gloeilamp.
De gloeilamp verdwijnt in snel tempo uit de schappen, maar volwaardige alternatieven zijn lastig te vinden. De nieuwe digitale Verlichtingscan biedt uitkomst.
De Verlichtingscan is een online tool die energiezuinige verlichtingsalternatieven op een rijtje zet. Door de Verlichtingscan in te vullen, krijgt de ondernemer een helder beeld van de investeringen en terugverdientijden, en derhalve van het rendement. “De scan is simpel en concreet. Iedere mkb-ondernemer kan ermee aan de slag”, zegt Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland. “Energiecentrum MKB is wat ons betreft dé adviseur van de mkb-ondernemer op het terrein van energiebesparing.”
Productie- en importverbod gloeilampen
Om het milieu te ontzien, worden gloeilampen in de EU versneld uitgefaseerd. Vanaf 1 september 2010 mogen er geen heldere gloeilampen vanaf 75 watt meer worden gemaakt. Sinds september 2009 geldt in de EU al een productie- en importverbod op heldere gloeilampen vanaf 100 watt en alle matte gloeilampen. In 2012 is het peertje voorgoed verleden tijd. Door de maatregelen raken de voorraden gloeilampen uitgeput. Niet alleen de consument, maar ook de ondernemer moet hierdoor op zoek naar een gelijkwaardige vervanger. Dat is niet makkelijk. “Er is veel rommel op de markt. Daar krijgen wij dan ook veel vragen over van ondernemers”, zegt Martin Kloet, directeur van Energiecentrum MKB. “We moeten snel duidelijk maken wat de beste opties zijn. Veel ondernemers hebben bijvoorbeeld het idee dat led een soort tovermiddel is, terwijl de ledlamp zijn beperkingen kent en in aanschaf nog erg duur is.”
‘EU-verbod te vroeg ingesteld’
In veel branches van het mkb, zoals de horeca en de detailhandel, is verlichting essentieel voor het creëren van de juiste ambiance. De gloeilamp geeft de beste resultaten als het gaat om kleurweergave, sfeer en dimbaarheid. De alternatieven (speciale halogeen-, led- en spaarlampen) zijn zuiniger en gaan gemiddeld langer mee, maar geven lang niet hetzelfde resultaat. Bovendien kosten ze gemiddeld 3 tot zelfs 20 keer meer. “Het EU-verbod is eigenlijk te vroeg ingesteld”, zegt Robert Jan Vos, expert op verlichtingsgebied. “De alternatieven zijn nog mager en de informatie is matig tot slecht. Hoewel de ontwikkelingen snel gaan, is nog niet voor alle toepassingen van de gloeilamp een gelijkwaardig alternatief voorhanden.” Ook de Consumentenbond constateerde onlangs na onderzoek dat de ledlamp te weinig licht geeft en te duur is, de spaarlamp te ongezellig en de halogeenlamp niet zuinig genoeg.