Energietransitie bloeit enorm op in Arnhem en omgeving

Op het gebied van energietransitie laten Arnhem en de omliggende regio een enorme ontwikkeling zien. Dat meldt The Economic Board. Vele tientallen start-ups en gevestigde bedrijven tonen met hun individuele wapenfeiten aan dat energietransitie van schattig naar serieus is geüpgraded.

Energietransitie bloeit enorm op in Arnhem en omgeving

Volgens drs. Jemy Pauwels, senior investment manager bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, is deze ontwikkeling voor een belangrijk deel te danken aan het Gelders Energie Akkoord (GEA) dat een zeer positieve impuls heeft gehad op de investeringen in de Gelderse energietransitie.

Regio Arnhem geen uitzondering

Overigens groeien volgens Pauwels álle energiefondsen in Nederland hard de laatste jaren; De regio Arnhem Nijmegen is daar geen uitzondering op. Pauwels wijst ook op de volwassenheidsfase waarin de energietransitie zich nu bevindt; de maatschappelijke acceptatie is groter dan ooit. Er zijn ook steeds meer alternatieve vormen van financiering, zoals crowdfunding en meer beschikbare subsidies die het de ondernemer gemakkelijker maken een financiering te regelen, al dan niet in combinatie met een bancaire financiering. Banken financieren daarom dan ook steeds meer off-balance, aldus Pauwels.

Voorbeelden van duurzame bedrijvigheid

Een bedrijf als HyET Hydrogen, waar Shell recent een belang in heeft genomen, start binnenkort met het bekleden met zonnecellen van een tank van een generiek tankopslagbedrijf in Rotterdam. “In de Arnhemse haven bouwen we aan een floating solarproject”, legt commercieel directeur Pieter Veltman van HyET Hydrogen uit. Verder gaat het bedrijf binnenkort twee schepen van De Hoop voorzien van zonnepanelen op de dekken.

Het dochterbedrijf HyET Solar, voortgekomen uit het Arnhemse Helianthos, een fabriek gespecialiseerd in flexibele zonnecellen, is momenteel de laatste loodjes aan het leggen om de fabriek verder uit te bouwen en de capaciteit verder te vergroten. Samen met HyGear wordt er bovendien gewerkt aan de uitbreiding van het Arnhemse waterstoftankstation, nu ook voor personenauto’s. Begin volgend jaar zal dat gerealiseerd zijn, aldus Veltman.

Het Arnhemse HyGear, leverancier van industriële gassen zoals waterstof, heeft recent via Oost NL vanuit het Fonds Herstructurering Bedrijventerreinen Gelderland een financiering ontvangen waardoor het bedrijf de productiecapaciteit van zuivere waterstof kan uitbreiden en andere gasleveranciers van on-site installaties kan voorzien. Naar verwachting is deze uitbreiding eind 2019 gereed.

Emissieloze binnenvaart

PortLiner uit Huissen ontwikkelt elektrisch aangedreven, emissieloze binnenvaartschepen. Daarvoor kreeg het recent een subsidie van zeven miljoen euro van de EU om elf schepen te kunnen bouwen. Eerdere berichtgeving daarover heeft wereldwijd al veel aandacht voor het Huissense bedrijf opgeleverd. Momenteel is het bedrijf in overleg met de overheid om de infrastructuur ook zodanig te krijgen dat de schepen op de juiste punten kunnen bijladen.

CEO Ton van Meegen is zeer positief over de vorderingen, vertelt hij. “Provincie en andere partijen zijn enthousiast en zetten zich er volledig voor in om het gerealiseerd te krijgen.” Hij verwacht in het eerste of uiterlijk tweede kwartaal van 2019 het eerste elektrisch aangedreven schip in de vaart te hebben.

Altijd stroom

Om milieubelasting door benzine- of dieselaggregaten op festivals tegen te gaan, hebben industrieel product design student Koen Olieslagers en Bart Hendriks, student commerciële economie, in 2016 de Wattsun ontwikkeld: een draagbare en stapelbaar plug & play batterijensysteem. Dit kan thuis met groene stroom geladen en eenvoudigweg getransporteerd worden naar een buitenlocatie zodat het traditionele vervuilende en lawaai makende aggregaat daar overbodig is.

Het bijzondere (en unieke) van het stapelbare is dat er hele series accu’s gestapeld en verwisseld kunnen worden zodat de stroomvoorziening ononderbroken blijft tijdens het evenement. Toepassingen zijn onder andere wifimasten op evenementen of camera’s op productielocaties. Inmiddels is de CE-certificering (veiligheid) binnen en wordt er hard gewerkt aan een vermarktbaar model. De planning is om dit begin 2019 tijdens een speciaal evenement voor stakeholders te lanceren. De eerste doelgroepen van de Wattsun zijn evenementen- en de filmindustrie; daarna wordt de Wattsun opgeschaald zodat het in 2020 voor de bouw- en infrabranche geschikt kan worden gemaakt.

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!