Extra bezuinigingen infra verbaast werkgevers
- 30 nov., 2012
- Regionale ontwikkeling
- Bron: BZW
Werkgevers in Brabant en Zeeland begrijpen niets van het kabinetsbesluit om jaarlijks 250 miljoen extra te bezuinigen op infrastructuur.
'Met het geld wordt de sociale agenda opgepoetst, maar tegelijk verliezen 20.000 mensen in de weg- en waterbouw hun baan. Bovendien is het onacceptabel als deze bezuiniging ten koste gaat van de noodzakelijke opwaardering van de A58’, zegt voorzitter Peter Swinkels van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW).
Eerder zei minister Schultz van Infrastructuur en Milieu al dat elke bezuiniging van een miljoen in de weg- en waterbouw ten koste gaat van 80 arbeidsplaatsen. Voor 250 miljoen betekent dit een verlies van structureel 20.000 banen. BZW-voorzitter Swinkels: 'Het is niet uit te leggen dat het kabinet aan de ene kant banen wegsnijdt om aan de andere kant werklozen te financieren. Als je elk jaar 250 miljoen weghaalt bij infrastructuur, dan loopt dat in de miljarden. Dat het kabinet in crisistijd de werkloosheid laat stijgen is verbijsterend. Dit banenverlies komt nog bovenop de tienduizenden banen die volgens schattingen door andere bezuinigings- en nivelleringsmaatregelen verloren gaan.’
InnovA58
Swinkels is ook bezorgd dat de bezuiniging het innovatieve plan voor de opwaardering van de A58 in gevaar brengt. Begin 2011 nam het Brabants-Zeeuwse bedrijfsleven het initiatief om via een publiek-private constructie de verbreding van de A58 versnellen. Volgens het plan kunnen de knelpunten op de filegevoelige weg eerder dan gepland worden aangepakt. Door inzet van innovatieve technologieën wordt de weg beter benut wat de doorstroming bevordert. Het unieke plan, dat inmiddels InnovA58 heet, voorziet ook in inkomsten uit de exploitatie van onder meer servicestations en installaties voor duurzame energieopwekking.
Swinkels: ‘De A58 wordt het toonbeeld van moderne verkeerstechnologie en duurzame ontwikkeling en is daarmee een nieuw exportproduct voor de Nederlandse economie. Dat levert geld en banen op. De minister heeft al middelen voor het plan gereserveerd, die vanaf 2021 beschikbaar komen. Om het plan eerder te kunnen uitvoeren is de provincie Noord-Brabant bereid om het geld voor te financieren, dat ze later weer van het Rijk terug zou krijgen. Alles is dus in kannen en kruiken. Als het plan nu alsnog wordt getemporiseerd of wegbezuinigd is dat desastreus voor de werkgelegenheid en de groei van de Brabants-Zeeuwse én de hele Nederlandse economie.
Zuid-Nederland is een zeer belangrijk landsdeel voor het nationale Topsectorenbeleid. Wij doen als werkgevers dan ook een dringend beroep op de minister om InnovA58 overeind te houden. Hiermee kan zij laten zien dat de Nederlandse regering pal achter innovatie en ondernemerschap via nieuwe samenwerkingsverbanden staat. Dit staat overigens ook nadrukkelijk in het regeerakkoord verwoord.’
Meer informatie over VNO-NCW Brabant Zeeland:
Bekijk het complete instantieprofiel