Flinke groei voor freelanceplatform YoungOnes

  • Arbeidsmarkt

Het freelanceplatform YoungOnes, dat vraag en aanbod voor verschillende freelance opdrachten in onder andere de horeca, logistiek, retail en evenvementenbranche samenbrengt, zag de omzet van 0,5 miljoen euro in 2018 toenemen tot 5,5 miljoen euro in 2019.

Flinke groei voor freelanceplatform YoungOnes

Dit goede resultaat is volgens het bedrijf zelf mede veroorzaakt door de nieuwe Wet arbeidmarkt in balans (WAB), waardoor freelance werk nog aantrekkelijker geworden is voor jongeren en zo een stuk populairder wordt.

Populariteit freelance werk

In het afgelopen jaar heeft YoungOnes 50.000 matches op het platform kunnen realiseren. “We hebben inmiddels 13.000 geverifieerde freelancers op het platform, die werken voor 1.150 actieve opdrachtgevers door heel Nederland”, stelt de managing director van YoungOnes, Pim Graafmans. Elke week komen daar volgens Graafmans nog zo’n 300 geverifieerde freelancers bij.

Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar gaat het dan voornamelijk om erg jonge freelancers. Vooral onder deze groep is er een grote bereidheid om freelance werk te doen sinds de invoering van de nieuwe WAB. Jongeren zoeken echter nog extra flexibiliteit, een behoefte die volgens Graafmans wordt opgevangen door YoungOnes: “Je ziet dat jongeren de flexibiliteit verlangen waar de WAB geen ruimte voor biedt. Die willen ‘s ochtends beslissen dat ze diezelfde dag een klus gaan doen. Het platform geeft ze de vrijheid om direct een klus te accepteren en aan de slag te gaan.”

Verdubbeling aantal medewerkers

De groei van de populariteit van freelance werk en de interesse in het platform heeft ertoe geleid dat het bedrijf in 2019 zijn aantal werknemers maar liefst kon verdubbelen. Inmiddels zitten er dan ook 20 medewerkers in een nieuw kantoor in Breda. “Met dit team hebben we al veel mooie dingen bereikt, zoals een brancheoverschrijdende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die we samen met No Risk hebben weten te ontwikkelen.”, zo stelt Graafmans.

De kracht van de organisatie ligt naar eigen zeggen in de snelheid waarmee een match tussen opdrachtgever en freelancer tot stand komt. Zo was de gemiddelde tijd die hiervoor in 2019 nodig was 4 minuten. “Sommige matches worden al binnen enkele seconden gemaakt”, aldus Graafmans. Een doel voor volgend jaar is om deze snelheid nog verder te verbeteren, waarbij de gebruiksvriendelijkheid tegelijk zo hoog mogelijk moet blijven.

Financiële buffer

Deze zeer geliefde flexibiliteit komt echter ook met een schaduwzijde. Zo is het vooral voor freelancers die compleet afhankelijk zijn van freelance opdrachten soms moeilijk om voortdurend ander werk te vinden. Het is dan ook belangrijk om een financiële buffer op te bouwen, zodat ook een periode met minder werk goed doorstaan kan worden. Daarbij is het natuurlijk een slim idee om een spaarrekening te hebben waar in financieel gunstige tijden een gedeelte van de winst op wordt gezet. Het loont zich om uit te zoeken welke rekening het beste rendement heeft. In Nederland valt hier helaas niet heel veel te behalen, nu de grootbanken langzaam hun rente naar 0% verlagen. Over de grens valt er meestal nog wel wat meer rendement te halen. Zo kun je via een platform als Raisin gemakkelijk een spaardeposito openen bij Europese banken die hogere rentepercentages bieden dan de Nederlandse banken. Een andere tip om periodes zonder werk door te komen, is om ook in drukke tijden nieuwe opdrachtgevers aan te trekken. Zo kun je voor een betere en constantere opdrachtenstroom zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een eigen website of blog (waar je regelmatig nieuwe artikelen plaatst), het versturen van een nieuwsbrief en natuurlijk het updaten van je sociale media.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!