Gelderland leidt waterstofmissie naar China
- 24 jul., 2019
- Innovatie & MVO
- Bron: The Economic Board
In Nederland rijden er op dit moment zes waterstofbussen, maar in het Chinese Wuhan hebben ze plannen voor 2000 stuks. Een waterstofmissie die door de provincie Gelderland geleid wordt, moet ervoor zorgen dat die stad voor Nederlandse partners gaat kiezen.
Ieder jaar organiseert Gelderland een handelsmissie naar zusterprovincie Hubei. Hoofdstad Wuhan is weer een zusterstad van Arnhem. “De twee regio’s hebben dus een nauwe band”, zegt Judith van de Bovenkamp, namens Oost NL werkzaam voor het handelsbevorderingsprogramma GO4EXPORT. Zij is contactpersoon voor de handelsmissie. “Omdat er in Gelderland, en dan met name in de regio Arnhem – Nijmegen, zoveel moois gebeurt met waterstof en omdat Hubei daar slagen in wil maken, hebben we besloten om dit jaar zwaar in te zetten op dat thema.”
Grote plannen waterstofmissie
In die Chinese provincie hebben ze heel grote plannen. In heel Nederland rijden er nu zes waterstofbussen, maar in Wuhan zijn er concrete plannen om er binnen korte tijd 2000 stuks te hebben, vertelt Van de Bovenkamp. “Het doel van de missie is om Nederland te laten profiteren van de goede relatie die we hebben zodat ze voor de bussen die daar komen te rijden voor Nederlandse technologie gaan kiezen. Dat zou geweldig zijn. Voor de energietransitie en het milieu, maar natuurlijk ook voor de economie.”
De missie naar China vindt plaats van 22 tot en met 28 september. Het eerste deel, in Hubei, wordt geleidt door John Berends, de Gelderse commissaris van de koning. Daarna reist het gezelschap door naar de stad Rugao in de regio Shanghai, waar op dat moment een belangrijke waterstofconferentie plaatsvindt. Dat deel wordt georganiseerd door het Holland Innovation Network in China, in samenwerking met de provincie Gelderland.
In dezelfde week is in Japan toevalligerwijs ook een conferentie die waterstof als thema heeft. Ook daar gaat een Nederlandse delegatie naar toe, maar die wordt niet door de provincie Gelderland geleid.
Hele keten aanbieden
Tot 12 augustus kunnen Nederlandse bedrijven die zich met waterstof bezighouden zich nog aanmelden voor de missie naar China. Dat kan via deze link. “Het loopt heel lekker, qua aanmeldingen”, zegt Van de Bovenkamp.
Het is de bedoeling dat de deelnemende bedrijven zich zoveel mogelijk als team presenteren. “Zo gaan er veel bedrijven mee die op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) zitten. Zijn gaan zich als PIB (Partners for International Business, een programma van de RvO red.) presenteren. Want we willen de hele keten aan kunnen bieden. Denk bij waterstofbussen aan de waterstofelementen, de bussen zelf, de laadpunten, de toevoer en ga zo maar door. We hebben in Nederland die hele keten in huis en willen dat ook laten zien.”
Waterstofeconomie
De waterstofeconomie wordt gezien als een manier om CO2-verbruik in de toekomst ernstig terug te dringen. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem hebben al heel duidelijk uitgesproken dat ze waterstof een belangrijke thema vinden.
Die woorden worden steeds meer omgezet in daden. Er rijden twee waterstofbussen in Arnhem, er zijn drie tankstations voor waterstofauto’s en er komen volgens jaar zelfs waterstofvrachtwagens. Arnhemse bedrijven zoals HyGear, HyMove, Nedstack en MTSA Technopower houden zich met verschillende aspecten van de waterstofeconomie bezig, maar hebben allemaal internationaal aanzien. “Je ziet rond Arnhem echt een cluster ontstaan”, zegt Van de Bovenkamp. “Ook waterstofbedrijven uit andere regio’s sluiten zich daar graag bij aan.”
Meer informatie over The Economic Board:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!