Gemeente Breda gaat Slim Laden

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Gemeente Breda

Een elektrische auto opladen op het moment dat er veel zon en wind is en weinig vraag naar stroom; dat is goedkoper en duurzamer. Gemeente Breda gaat hiervoor samenwerken met de stichting ElaadNL.

Gemeente Breda gaat Slim Laden

Breda neemt de 15 oplaadpalen die 5 jaar geleden als eerste zijn gerealiseerd door de ElaadNL over. Deze laadpalen worden opgenomen in het zogenoemde Living Lab Smart Charging, Dat is in het leven geroepen door de stichting samen met regionale netbeheerders. Door laadpalen slim te maken en te gebruiken voor een reeks onderzoeken en praktijktesten kan Nederland Internationaal de Standaard zetten voor Smart Charging. ElaadNL zorgt ervoor dat deze laadpalen in Breda ‘Smart Charging Ready’ zijn.

Wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid: “Breda benut alle innovatieve mogelijkheden om het gebruik van duurzame energiebronnen te stimuleren. Elektrisch rijden is duurzamer dan rijden op benzine en diesel, zeker als de energie duurzaam wordt opgewekt. We sluiten ons daarom graag aan bij het Living Lab.”

Smart Charging

Er komt steeds meer duurzame stroom uit zon en wind. Dit biedt kansen om steeds meer stroom op te slaan en deze op het beste moment te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door het slim opladen van de snel groeiende vloot van elektrische auto’s. Met moderne en slimme technieken worden de elektrische auto op het juiste moment geladen: bijvoorbeeld ’s nachts bij een harde wind en een lage vraag naar stroom, maar ook bijvoorbeeld ‘s middags als de kracht van de zon het grootst is.

Voor de gebruiker van laadpalen is de keuze altijd vrijwillig: alleen als een elektrische rijder kiest voor het benutten van bijvoorbeeld goedkope of duurzame stroom, dan wordt de Smart Chargingtechniek toegepast. Een gebruiker heeft altijd de keuze om, indien gewenst, direct te laden.

Laadpalen in Breda

De gemeente Breda brengt openbare laadpunten aan voor elektrische auto’s. Dat gebeurt op verzoek van particulieren die geen mogelijkheid hebben op eigen terrein (oprit/garage) een laadplek te creëren. Inmiddels heeft Breda bijna 100 openbare laadpalen en liggen er nog veel nieuwe verzoeken. Omdat het niet mogelijk is om overal openbare parkeerplekken te reserveren voor e-rijders zoekt Breda samen met partners en andere overheden naar innovatieve mogelijkheden om elektrisch rijden te blijven stimuleren en faciliteren. De overeenkomst met ElaadNL is hier een voorbeeld van.

Samenwerken in innovatie

Daarnaast is samen met de B5 gemeenten een innovatietraject opgestart om te zien welke mogelijkheden er binnen Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg zijn om pilots te doen op het vlak van elektrisch opladen, laadstraten, directe aansluiting op wind- of zonne-energie en samenwerking met Verenigingen van Eigenaren.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!