Gerobotiseerd verpakken moet voedselveiligheid garanderen
- 22 nov., 2012
- Agrofood & Biobased
- Bron: Food Valley
Er is Europees onderzoek gestart naar gerobotiseerd en flexibel verpakken van voeding. Een gerobotiseerde verpakkingslijn moet het mogelijk maken om flexibel en effectief te werken en de voedselveiligheid te garanderen.
Half november is het officiële startsein gegeven voor het onderzoekproject 'PicknPack' van de Europese Unie. Een internationaal team van onderzoekers gaat het PicknPack concept uitwerken ten behoeve van verwerkers van verse vruchtgroenten. Het concept gaat uit van een gerobotiseerde verpakkingslijn die het mogelijk maakt om flexibel en effectief te werken en de voedselveiligheid te garanderen. Het verpakte product en de verpakte hoeveelheid kunnen real time worden aangepast zodat optimaal ingespeeld kan worden op de vragen vanuit de markt.
Binnen het PicknPack onderzoek zullen drie modules worden ontwikkeld. De eerste module 'sensing' is gericht op het bepalen van de kwaliteit van individuele producten of van kleine hoeveelheden product, zowel vóór als na het verpakken. De tweede module is gericht op ontwikkeling van robotica om producten te sorteren, op te pakken en te transporteren. De derde module is een verpakkingseenheid die verschillende soorten en maten verpakkingen kan vullen met producten, waarbij de verpakking geseald wordt, de samenstelling van de lucht in de verpakking aangepast kan worden en de verpakking direct decoratief bedrukt kan worden.
Bij het PicknPack concept is een goede onderlinge afstemming van de drie modules essentieel. Daarom zal de communicatie tussen de modules, data-opslag en –gebruik worden geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door het gebruik van gestandaardiseerde communicatieprotocollen. Een interface zal ervoor zorgen dat de verpakkingslijn eenvoudig te bedienen is en de hygiëne gewaarborgd is. Alle gegevens uit de modules worden opgeslagen en gecombineerd met data uit andere onderdelen van de productieketen. Al die gegevens zullen door de hele keten te volgen en te raadplegen zijn.
Het PicknPack project loopt vier jaar en heeft een budget van bijna 12 miljoen euro. De Europese Unie draagt bijna 9 miljoen euro bij. Het project is onderdeel van het '7th Framework Programme' en valt binnen het thema 'Food, Agriculture and Fisheries, and Biotechnology'. Wageningen UR is coördinator van het PicknPack project. Binnen het project wordt samengewerkt in een consortium van 14 partners uit 9 landen.