‘Grondstoffenakkoord is winst voor economie, innovatie en milieu’

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB-Nederland

Het Grondstoffenakkoord dat MKB-Nederland en VNO-NCW dinsdag met de rijksoverheid en maatschappelijke organisaties hebben gesloten, betekent winst voor milieu, innovatie en economie, aldus de ondernemersorganisaties.

‘Grondstoffenakkoord is winst voor economie, innovatie en milieu’

 'Nederland loopt nu voorop met hergebruik van grondstoffen, maar wil dit verder uitbouwen, zodat afval nog vaker grondstof wordt. Ook moet er nu doorgepakt worden in Europa.'

Stappen per sector

Voorbeeld van hergebruik is de plant bottle, een colafles gemaakt van plantaardig materiaal. Verder wordt 95 procent van het bouw- en sloopafval hergebruikt, en 72 procent van het afval. In het Grondstoffenakkoord is afgesproken dat teams van bedrijven, overheid en andere partijen gaan kijken welke stappen er kunnen worden gezet per sector. Bijvoorbeeld over het hergebruik van plastic.

Verschillende procedures

Voor goede recycling is het belangrijk dat rest- en afvalstromen eenvoudiger kunnen worden bewerkt in Nederland of juist andere Europese landen. Maar nu zijn er vaak verschillende procedures per lidstaat, met allemaal hun eigen interpretatie van Europese regels. Toezichthouders leggen de regels ook vaak verschillend uit. Dit levert veel vertraging en administratieve lasten op, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Eigen broek ophouden

De Europese situatie staat de totstandkoming van een circulaire economie in de weg, aldus de ondernemersorganisaties. 'Europa moet ook op grondstoffengebied veel meer de eigen broek ophouden. Nederland kan hierin als logistieke hub een belangrijke rol spelen.' Hergebruik is van belang omdat grondstoffen schaarser worden in de wereld, en het draagt bij aan CO2-reductie. 

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Reveb Intelligente LED verlichting

Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.