HAN heeft alternatief gevonden voor biobrandstof

  • Technologie
  • Bron: Hogeschool Arnhem Nijmegen

Het blijkt mogelijk om olie te produceren met een 'olieproducerende' giststam

HAN heeft alternatief gevonden voor biobrandstof

Het is mogelijk om met een bepaalde giststam grote hoeveelheden microbiële olie te produceren. Dit biedt een zeer kansrijk alternatief voor het verkrijgen van biobrandstoffen. Het HAN BioCentre, het expertisecentrum Industriële Microbiologie  van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), heeft dit door onderzoek aangetoond.

Onderzoek naar alternatieve brandstofwinning heeft een vlucht genomen door de klimaatverandering en de afname van de fossiele energievoorraden. Biobrandstoffen kunnen een goede vervanging zijn van de bestaande, op petroleum gebaseerde brandstoffen.

De Europese Unie wil dat rond 2020 10% van het totale brandstofverbruik bestaat uit hernieuwbare (duurzame) energie. Doel is om de netto CO2-emissie terug te dringen en de afhankelijkheid van fossiele brandstof te verminderen.

Olie uit plantaardig afval
HAN BioCentre is op zoek gegaan naar een volwaardige tweede-generatie-biobrandstof. Daartoe is  de mogelijkheid onderzocht om gist op afval van plantaardige oorsprong te laten groeien. Het blijkt dat er een giststam is die uitstekend gedijt op dergelijk afval. Dit brengt de productie van op vetzuur gebaseerde microbiële olie uit gist binnen handbereik. Het belangrijkste afval van dit proces - glycerol en microbieel afval – is geschikt voor hergebruik. Dankzij deze mogelijkheid tot recycling kan de productie van deze puur microbiële olie (PMO) in de toekomst nagenoeg kostenneutraal zijn. Hierdoor levert het ook een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de energiehuishouding.

Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel