Herstel in de bouw stagneert
- 21 aug., 2014
- Bouw
- Bron: Bouwend Nederland
De omzet van de bouw is in het tweede kwartaal van 2014 met 2,4 procent gedaald. Deze daling vond vooral plaats bij het midden- en grootbedrijf, het kleinbedrijf wist wel hogere omzetten te halen, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS.
Daarmee zijn de positieve cijfers uit het eerste kwartaal weer voor een deel teniet gedaan.
De bouw laat in het tweede kwartaal een omzetdaling van 2,4 procent vergeleken met het vergelijkbare kwartaal in 2013. De daling vond plaats in alle bouwbranches: de burgerlijke- en utiliteitsbouw, de grond-, weg- en waterbouw en de gespecialiseerde bouw. Bezien naar grootteklasse van de bedrijven valt op, dat de omzet in het midden-en grootbedrijf daalt, terwijl de omzet in het kleinbedrijf (tot 10 werkzame personen) is toegenomen.
De omzet in het middenbedrijf in de burgerlijke en utiliteitsbouw daalde in het tweede kwartaal met 3,7 procent naar een omzetniveau dat ruim 40 procent lager ligt dan in hetzelfde kwartaal in het topjaar 2008. Middenbedrijven in de gww-sector wisten nog wel een omzetstijging (6,7 procent) te realiseren. Grote bouwbedrijven (100 of meer werkzame personen) zagen in geen enkele van de branches de omzet stijgen. Vooral de bedrijven in de burgerlijke- en utiliteitsbouw moesten een enorme veer laten. De omzet liep ten opzichte van vorig jaar met bijna 10 procent terug.
Positief effect btw-verlaging
Alleen in het kleinbedrijf – waaronder veel eenmansbedrijven (veelal zzp’ers) – nam de omzet in het tweede kwartaal toe. Het CBS merkt hierbij op, dat ‘de omzet van het kleinbedrijf onder andere wordt gestimuleerd door het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten dat dit jaar nog geldt voor herstel en verbouw van woningen. Het zijn waarschijnlijk de kleine afwerkingsbedrijven die van deze maatregelen het meest profiteren’. De omzetten van deze bedrijven groeiden met 3,4 procent, die van de kleine bedrijven in de burgerlijke- en utiliteitsbouw zelfs met 6,6 procent.
Lichtpuntjes
Ondanks de tegenvallende ontwikkeling in het tweede kwartaal zijn wel enkele lichtpuntjes zichtbaar. De bouwsommen van nieuwe architectenopdrachten stijgen sinds het najaar 2013. Ook neemt de waarde van de verleende bouwvergunningen weer toe en trekt de huizenverkoop zowel in de bestaande als de nieuwbouw weer in het eerste halfjaar weer aan. Weliswaar zijn ondernemers in de bouw in het tweede kwartaal niet positief over hun orderpositie, de orderpositie neemt na het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2014 wel toe. Dit neemt echter niet weg, dat de bouw nog een lange weg heeft te gaan voordat de omzetten weer een aanvaardbaar peil bereikt hebben.
Meer informatie over BOUWEND NEDERLAND:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!