Hoe Kleintjes groot worden; Venturelab Twente is nu al een succes
- 30 mrt., 2010
- Technologie
- Bron: Innovatieplatform Twente
Een belangrijke factor voor succes is dat een startend bedrijf vanaf het begin beschikt over de juiste kennis en vaardigheden op strategisch, financieel, technisch en commercieel gebied. En die combinatie tref je zelden bij één persoon aan. Daarom wordt er binnen VentureLab aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling én teamontwikkeling.
Het Innovatieplatform Twente (IPT) vroeg het NIKOS hulp bij een van de onderdelen van de Innovatieroute: het versnellen en versterken van de groei van
hightech starters. Twente is beroemd om al die bedrijven die uit de universiteit ontstaan, maar het overgrote deel daarvan blijft klein en ziet geen kans om (internationaal) door te breken. Het antwoord was VentureLab, een omgeving en een leertraject waarbij de startende ondernemer alle hiaten aan kennis en vaardigheden in zijn bedrijf kan opvullen. Hij leert binnen een jaar hoe hij het moet aanpakken om zijn bedrijf succesvol te laten worden en uit te laten groeien, als het kan tot wereldspeler in zijn vakgebied. Rob van Lambalgen, die betrokken was bij de start van het IPT, leidt nu als programmadirecteur VentureLab Twente.
De redenen waarom hightech starters vaak klein blijven, zijn bekend. De ondernemers zijn vaak te technologiegericht, het ontbreekt hen aan (groei) ambitie, ze maken onvoldoende gebruik van netwerken en ze hebben onvoldoende geld om eventuele groei te kunnen financieren. Rob van Lambalgen is inmiddels met de derde groep van bijna twintig bedrijven gestart en ziet de ondernemers veranderen. “De dames en heren maken zich in een periode van een jaar de noodzakelijke marketingkennis eigen. Ze krijgen zoveel financieel inzicht dat ze hun eigen toekomst kunnen uitstippelen en met een gerust gevoel op een financier kunnen afstappen. Alles komt uiteraard samen in het leren strategisch te denken.” Hij is er vooral trots op dat iedereen van de eerste groep van 18 ondernemers binnen enkele maanden het verdienmodel heeft aangepast en de plannen heeft bijgesteld, omdat ze door alle nieuw verworven inzichten nu echt weten hoe ze het (grote) geld moeten gaan verdienen.
In de klas
VentureLab is een flexibel programma, gebaseerd op persoonlijke coaching, ontwikkelen van vaardigheden en kennisoverdracht op het gebied van ondernemerschap. De ondernemers gaan dus geregeld terug in de collegebanken om te luisteren en te discussiëren met nationale en internationale deskundigen. “Ze krijgen zo een opleiding op MBA-niveau. Geen echte MBA omdat die gericht is op het ‘maken’ van managers. Wij leiden entrepreneurs op die het geleerde gelijk in hun eigen bedrijf moeten toepassen. Hun diploma is in feite een bloeiende en succesvolle onderneming.” Er werden zelfs topdocenten uit de USA naar Twente gehaald. VentureLab is gebaseerd op vier poten: naast de kennisoverdracht richt het programma zich op het (verder) ontwikkelen van de ondernemersvaardigheden. Dat is sterk individueel omdat elke ondernemer over andere bagage beschikt. “Een belangrijke factor voor succes is dat een startend bedrijf vanaf het begin beschikt over de juiste kennis en vaardigheden op strategisch, financieel, technisch en commercieel gebied. En die combinatie tref je zelden bij één persoon aan. Daarom wordt er binnen VentureLab aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling én teamontwikkeling. Waar nodig kunnen we dat ondersteunen met (expert)coaches en adviseurs.” Belangrijk zijn, in de wereld van de zich snel ontwikkelende kleine bedrijven, ook de netwerken. “En dan gaat het vaak om wetenschappelijke netwerken, om ondernemersnetwerken als IKT en TKT, maar ook om netwerken in de financiële wereld.” Dat laatste is een van de redenen waarom samen met Oost NV en Kennispark het Business Angels netwerk Meesters van de Toekomst wordt ingezet. Het bijzondere van VentureLab is dat de ondernemers in het eerste jaar ook over kantoorruimte kunnen beschikken. Er is ruimte beschikbaar in The Corridor, waar ook Kennispark, het Innovatieplatform en een aantal start-up bedrijven zijn gevestigd. “Een dynamische en stimulerende omgeving.” VentureLab kan ook bemiddelen bij productie- en bedrijfsruimtes.
Ook voor buitenlandse bedrijven
De formule van VentureLab heeft ook al veel lof geoogst in het buitenland. Het Amerikaanse NBIA (National Business Incubator Association) heeft VentureLab een zogenaamde Soft Landings designation toegekend. Buitenlandse bedrijven die zich in Europa willen vestigen kunnen zo Twente vinden als aantrekkelijke vestigingslocatie (‘zachte landing’). Dat gebeurt samen met Oost NV en met BTC. In Europa zijn nog slechts zes regio’s met deze toekenning en Twente is de enige in Nederland. Dankzij deze toekenning hebben zich inmiddels al twee buitenlandse bedrijven gemeld voor deelname aan VLT en vestiging in Twente.
Subsidie
VentureLab telt momenteel meer dan 60 startende bedrijven, verdeeld over drie groepen die met een tussenruimte van enkele maanden zijn ingestapt. Dat zijn lang niet allemaal spin-offs van de UT. “We werken samen met Saxion, maar zien ook hightech starters die hun eerste sporen binnen andere bedrijven hebben verdiend.” Om de kosten hoeven ze het niet te laten. De totale opleiding kost ongeveer e 30.000, maar de deelnemers betalen slechts e 2.500. De rest is subsidie vanuit de Provincie, de Regio, Europa, Saxion en UT. De doelstelling van VentureLab is om een belangrijke bijdrage te leveren aan het creëren van hightech werkgelegenheid. “Als je dan de subsidie vergelijkt met bijvoorbeeld de inspanningen van het UWV om iemand aan het werk te helpen, dan is dat weinig. En het zorgt voor een duurzaam economisch herstel van de regio waar veel meer mensen van profiteren. Iedere ambitieuze persoon die een groeibedrijf wil starten of zijn bestaande bedrijf een groeiimpuls wil geven, kan zich aanmelden voor VentureLab. Dit jaar starten nieuwe groepen in april en oktober.
Kijk voor meer informatie op http://www.venturelabtwente.nl/