Informatiepunten open voor werken over de grens
- 7 dec., 2017
- Arbeidsmarkt
- Bron: Provincie Noord-Brabant
In 2017 zijn er 9 grensinformatiepunten geopend in 7 verschillende steden in België (provincie Antwerpen) en Nederland (Noord-Brabant).
De grensinfopunten zijn bedoeld voor huidige, voormalige of toekomstige grensarbeiders en hun werkgevers. Zij kunnen hier terecht voor gratis basisinformatie over de gevolgen van wonen aan de ene zijde van de grens en werken aan de andere zijde. Zo kunnen ze goed geïnformeerd aan de slag in het buurland en versterken ze de regionale economie van de grensstreek. Europa steunt met subsidies de Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland waaraan beide provincies meewerken.
Frontoffice loketten in de regio
De grensinfopunten zijn geopend in Kapellen en Turnhout, Kalmthout, Hoogstraten, Bergen op Zoom, Roosendaal en in Eindhoven. De Nederlandse vakbond FNV onderzoekt of het nog extra punten in Breda, Tilburg en Eindhoven kan openen in 2018. Bij elk GrensInfoPunt kunnen grensarbeiders en werkgevers terecht voor basisinformatie over sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht. Elk punt biedt daarnaast aanvullende diensten op maat en kan mensen zonodig doorverwijzen.
Voor- en nadelen van werken over de grens
Het werken over de grens is niet altijd even eenvoudig. Werkgevers aan de grens vinden vaak moeilijker personeel vanwege hun ligging. Werknemers bereiken bedrijven over de grens weer moeilijk door het ontbreken van grensoverschrijdend openbaar vervoer. Van dit soort belemmeringen hebben grensregio’s in heel Europa last.
Verschil in wetgeving
Grensarbeiders kunnen ook te maken krijgen met verschil in wetgeving en wetten die niet op elkaar aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in wettelijke pensioenleeftijd tussen België (65 jaar) en Nederland (67 jaar). Ook als het gaat over kinderbijslag, werkloosheidsuitkering, ziekteverzekering en belastingen zijn er drempels die overwonnen moeten worden.
Doel van het initiatief
Initiatieven zoals de grensinfopunten moeten ervoor zorgen dat de arbeidsmobiliteit voor de individuele burger eerlijk kan verlopen. Momenteel pendelen in de provincie Antwerpen ongeveer 10.000 inwoners van België dagelijks naar Nederland, omgekeerd komen circa 4.000 pendelaars elke dag vanuit Nederland naar de provincie Antwerpen.
Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!