Kijkdag Participatiewet in West-Brabant groot succes

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: BZW

Ruim 150 ondernemers kwamen op 18 februari naar de ‘Kijkdag: Participatiewet in bedrijf’ in West-Brabant, waarbij veertien bedrijven hun deuren open zetten.

Kijkdag Participatiewet in West-Brabant groot succes

Daar hoorden ze van hun collega-ondernemers uit de eerste hand wat de kansen zijn bij het werken met mensen uit de doelgroep van de Participatiewet. Organisatoren BZW en WSP West-Brabant zijn enthousiast. Jeroen de Lange van BZW: "Deze 150 bedrijven zijn oprecht geïnteresseerd om iets te doen met de Banenafspraak. Zij lieten zich zo inspireren door de ontvangende bedrijven dat ter plekke met het WSP verschillende afspraken voor een vervolg zijn gemaakt."

Uitgangspunt van de Kijkdag was om het eerlijke verhaal uit de praktijk te vertellen over werken met mensen met een arbeidsbeperking. Eric van der Horst, directeur van deelnemer Polytec en BZW-bestuurslid: "Daar bleek ook grote behoefte aan. Wij kregen stevige inhoudelijke vragen over valkuilen en benodigde investeringen. Door ons verhaal te vertellen, en mensen te laten kijken op de werkvloer, maken we de kans groter dat het bij anderen de eerste keer meteen beter loopt." Want uit alle praktijkverhalen blijkt dat in het begin de verwachtingen te hoog gespannen zijn. Zowel werkgever als WSP denkt vaak te snel een plaatsing te kunnen realiseren. "Het vergt tijd en inzet, zeker ook op de werkvloer," zegt Van der Horst. "Daarom hebben we nadrukkelijk ook HR-mensen en productiemanagers uitgenodigd. Zíj moeten het doen en kunnen vooral profiteren van onze ervaringen."

Goede begeleiding

De veertien bedrijven bij wie het inmiddels goed werkt in de praktijk, hebben vooral de begeleiding goed geregeld. Zo werken bij Forever Direct in Oud Gastel dagelijks 70 tot 120 mensen aan het verzendklaar maken van pakketten. Begeleiders van de WVS-groep ontzorgen Forever Direct en regelen de personeelsplanning, opleiding en begeleiding. Ook het WSP kan een rol spelen, zoals gebeurt bij De Groot Lastechniek. Daar gaan alle 'lastige vragen' naar WSP West-Brabant, zodat de ondernemer zich met de bedrijfsvoering bezig kan houden. Naar volle tevredenheid van beide partijen.

Omdenken

Natuurlijk was er ook ruime aandacht voor de voordelen; voor het bedrijf en de maatschappij. De bedrijven die hun verhaal vertelden, zijn vaak gestart vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar daarbij was een solide businesscase een voorwaarde. Voordelen komen vaak uit onverwachte hoek, zo merkte Van der Horst. "Bij Polytec verwerken we grote plastic auto-onderdelen. Dat kan niet zittend, dachten we. Voor onze nieuwe medewerkers hebben we die plekken wel gemaakt, en dat blijkt ook te helpen in preventie voor onze andere werknemers. Door om te denken wat er wel kan wordt iedereen er beter van!" De Groot Lastechniek vertelde ook het bredere perspectief: als wij een Wajonger werk bieden, heeft die de financiën om een huisje te huren en dat vergroot weer zijn sociale wereld. "Gekscherend omschreven ze dat als de drie W's: werk, wonen en wijven," vertelt Jeroen de Lange. "Lachen natuurlijk, maar het wérkt echt zo."

"Zoek elkaar op"

Met de Kijkdag hopen BZW en WSP West-Brabant de aanzet te hebben gegeven voor meer contact tussen ondernemers. Van der Horst: "Zoek elkaar op! Het WSP heeft antwoord op alle vragen over ondersteuning, maar durf daarnaast ook gewoon een ondernemer rechtstreeks te benaderen. Ik vertel graag over de mogelijkheden en onmogelijkheden zoals we die bij Polytec ervaren hebben. Natuurlijk gaan we kijken of de Kijkdag een vervolg krijgt, maar daar hoef je als ondernemer niet op te wachten. Gewoon bellen!"

Meer informatie over VNO-NCW Brabant Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Vidho Interieurbouw Vidho Interieurbouw

Wij maken het voor u!