Kleiner tekort niet ten koste van alles'
- 2 mrt., 2012
- Financieel & Juridisch
- Bron: MKB Nederland
Krampachtig vasthouden aan een begrotingstekort van 3% in 2013 is onverstandig. Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland.
In politiek Den Haag wordt volop geschermd met die Brusselse eis, als rechtvaardiging voor verdere bezuinigingen. Biesheuvel: „Wij onderschrijven dat de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. Maar om nou de lasten van burgers en bedrijven te verhogen en het consumentenvertrouwen aan te tasten om die 3% te halen is geen goed idee. Daar wordt niemand beter van.”
Het Centraal Planbureau komt vandaag met nieuwe ramingen, die de basis vormen voor overleg in de coalitie over nieuwe bezuingingen. Het Haagse Catshuis is ’afgehuurd’ voor de beraadslagingen. De MKB-voorman vreest dat de politici na een serie gesprekken naar buiten komen met een lijstje maatregelen die snel geld opleveren om het vaderlandse huishoudboekje op orde te krijgen, terwijl er ondertussen niet hervormd wordt.
„Ik vrees voor een waterig compromis. De economie is de afgelopen twee kwartalen gekrompen, door een gebrek aan consumentenvertrouwen. Als je nu naar de conjunctuur kijkt, is het onverstandig om per se vast te houden aan die 3%. Dat is ook maar een percentage. Ik denk dat er best met Brussel te praten valt over de timing van het terugbrengen van het tekort, als je maar laat zien dat je een aantal structurele hervormingen in gang zet. Met puur bezuinigingen creeer je geen economische groei.”
Biesheuvel wil van het kabinet onder meer duidelijkheid op het gebied van de woningmarkt en de arbeidsmarkt. „De ondernemers die ik spreek zeggen ook: liever één harde klap dan vijf zachte. Maak een eind aan de voortdurende onzekerheid. De ervaring leert dat als ondernemers eenmaal weten waar ze aan toe zijn, ze weer punten op de horizon zetten en de economische activiteit weer op gang komt.”
Het meest stekelig reageert Biesheuvel op het voorstel om het btw-tarief op te schroeven. „Dat is de doodsteek voor de ondernemers, met name de kleinere bedrijven. Zij hebben al last van het lage consumentenvertrouwen. Als ze dan ook nog de prijzen moeten verhogen, pakt dat dramatisch uit.”
Voor de MKB-voorman is bijzonder weinig bespreekbaar aan bezuinigingen, zo blijkt. „Wij keuren alles af dat de lasten verhoogd. Er moeten hervormingen komen. Ook spreken we het kabinet aan op de belofte dat door de bezuinigingen de lokale lasten niet zouden stijgen. Want dat gebeurt wel degelijk.” Biesheuvel pleit, net als VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, voor een algehele nullijn. „Ook voor de uitgaven van overheden en overheidsinstellingen.”
Meer informatie over MKB Brabant:
Bekijk het complete instantieprofiel