Koning en Koningin brengen streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen
- 4 okt., 2018
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Gemeente Tholen
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen dinsdag 16 oktober 2018 een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen in de provincie Zeeland.
Zeeland bestaat uit eilanden verbonden door dijken, dammen en de Deltawerken. Deze ligging is bepalend voor het landschap, het karakter van de bevolking, de economie en de toegankelijkheid van voorzieningen. Met innovatieve oplossingen op het gebied van natuurontwikkeling, toerisme, energieopwekking en het versterken van de leefbaarheid, heeft de provincie de bedreigingen van het water omgezet in kansen voor de toekomst. Het Koninklijk Paar bezoekt achtereenvolgens Renesse, Kerkwerve, Bruinisse, Sint Philipsland, Sint-Annaland en Tholen.
Schouwen-Duiveland is in oppervlakte de grootste gemeente van Zeeland. Meer dan de helft van het grondgebied ligt in het water. Vanwege de uitgestrekte stranden trekt het eiland veel toeristen aan. De gemeente zet zich actief in voor duurzaam toerisme. De verzilte landbouwgrond, een gevolg van de watersnoodramp van 1953, is omgezet in nieuw natuurgebied.
Renesse
Het streekbezoek begint in Renesse bij Strandpark De Zeeuwse Kust. Het Koninklijk Paar wordt daar ontvangen door Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman en burgemeester van Schouwen-Duiveland, de heer G.C.G.M. Rabelink. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken hier onder meer met recreatieondernemers en vertegenwoordigers van het masterplan Renesse over de verduurzaming van recreatie en toerisme. Na een korte wandeling over het strandpark worden zij bijgepraat over de manier waarop het eiland omgaat met duurzame energie (windenergie en getijdenenergie).
Kerkwerve
In Kerkwerve bezoekt het Koninklijk Paar ‘Hof van Alexander’, voorheen een vervallen boerderij en nu een duurzaam hotel met een hoogwaardig trainingscentrum voor de paardensport. Hier wordt een toelichting gegeven op de Zeeuwse kustvisie en natuurontwikkeling. Het hotel is gelegen aan de rand van Plan Tureluur, een groot nieuw natuurgebied waar veel verschillende vogelsoorten broeden.
Bruinisse
Vanuit de haven van vissersdorp Bruinisse maken de Koning en Koningin in een politieboot de overtocht naar Sint Philipsland. Bij de haven krijgen zij uitleg over de Zeeuwse Hoogaarzen. Deze vissersboten behoren tot het Zeeuws cultureel erfgoed. Aan boord van de politieboot vindt een gesprek plaats over ontwikkelingen op het gebied van waterrecreatie en over criminaliteit op het water.
Sint Philipsland
Bij aankomst in Sint Philipsland worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima welkom geheten door mevrouw G.J. Van de Velde-de Wilde, burgemeester van de gemeente Tholen. Voor het van oudsher agrarische eiland Tholen is de ligging aan het water, net als voor Schouwen-Duiveland, een belangrijke factor in het dagelijkse leven. ‘Het veer’ bij Sint Philipsland was tot 1988 dé manier om per auto naar Schouwen te komen. In de oude haven worden nu hangcultuurmosselen gekweekt en in het bijbehorende veerwachthuisje is een restaurant gevestigd. Hier spreekt het Koninklijk Paar met agrariërs, vertegenwoordigers van Proeftuin Precisielandbouw, Deltares, het waterschap en studenten over ontwikkelingen in de landbouw, zoals de verzilting van landbouwgrond, digitalisering en bodemanalyses.
Sint-Annaland
Vergrijzing en ontgroening maken de regio Tholen kwetsbaar op het gebied van leefbaarheid en behoud van voorzieningen. Tijdens het bezoek aan Zorgcentrum De Schutse in Sint-Annaland, krijgen de Koning en Koningin een toelichting op de manier waarop de gemeente en inwoners hiermee omgaan. Zij spreken onder meer met inwoners, vrijwilligers en zorgverleners over diverse burgerinitiatieven, nieuwe zorgconcepten, mantelzorg en de integratie van statushouders.
Tholen
Dankzij de verbeterde ontsluiting door de aanleg van dammen en de centrale ligging in de Zuidwestelijke Delta heeft Tholen een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en handel. Bij HEMI Winkelinrichting, gespecialiseerd in de afbouw en inrichting van retailformules, krijgt het Koninklijk Paar een rondleiding door het bedrijf. Tijdens een bedrijvenmarkt maken zij kennis met ondernemers en vertegenwoordigers van gevestigde en nieuwe bedrijven en onderwijs uit de regio. In Zeeland groeit de werkgelegenheid het hardst op Tholen, onder meer door de start van nieuwe bedrijven. Om in deze behoefte aan werknemers te kunnen (blijven) voorzien is kwalitatief onderwijs en een goede aansluiting van scholen op bedrijfsleven van belang. Het bezoek eindigt met een informele ontmoeting met mensen die bij de organisatie van dit bezoek betrokken waren.