Logistieke trends in 2019: intelligente systemen en duurzame processen
- 12 feb., 2019
- Logistiek & Vervoer
- Bron: RegioinBedrijf
Aan de start van een nieuw jaar maken we de balans op van de afgelopen twaalf maanden en kijken we vooruit. Zo ook de logistieke sector, waarvan de prognose voor het net aangebroken jaar voorzichtig positief is, ondanks de grote arbeids- en ruimtetekorten in de gehele sector.
Omdat de volledige industrie voor een heel pakket aan uitdagingen staat – waaronder de benodigde verduurzaming en optimalisering van processen – is het tevens een sector die razendsnel innoveert en dus in een rap tempo nieuwe technologische ontwikkelingen invoert. Hier drie trends in de logistieke sector die in 2019 zeker zullen doorzetten.
Geautomatiseerde distributiecentra
Het zorgde aan het einde van 2018 voor de nodige opschudding in de logistieke sector: Albert Heijn kondigde aan dat het in Zaandam het distributiecentrum van de toekomst aan het bouwen was, dat dit kwartaal al in gebruik wordt genomen. Het centrum werkt volledig geautomatiseerd, waardoor er naast een verminderde personeelsbehoefte ook nog eens een toename van capaciteit is tot wel 50% bij een gelijke oppervlakte. Met groeiende tekorten aan orderpickers en nachtwerkers, om maar niet te spreken over het steevast ruimtegebrek, lijkt dit systeem wel als geroepen te komen.
Er zijn dan ook veel bedrijven die de supermarktketen volgen in deze ontwikkeling. Bovendien trok de Gezondheidsraad vorig jaar nog aan de bel wat betreft de zorgwekkende groei in het aantal nachtwerkers in Nederland, met alle negatieve gevolgen van dien voor de volksgezondheid. De trend van “Vandaag besteld, morgen in huis” lijkt niet snel te zullen verdwijnen, dus de trend van geautomatiseerde distributiecentra zet vast en zeker door.
Intelligent verkeer
Big Data is natuurlijk het grote sleutelwoord in de recentste technologische ontwikkelingen in de logistiek: hoe meer informatie je hebt over je bedrijfsprocessen, hoe beter je op de huidige situatie kunt inspelen en hoe efficiënter je te werk kunt gaan. En dat betekent natuurlijk ook: geld en tijd besparen. Hier spelen verschillende technologische ontwikkelingen op in en bieden daar een hele reeks aan oplossingen voor: van ingebouwde sensoren in palletwagens, die informatie als gewicht, aantal en levertijd direct naar een database sturen, tot volledige GPS-volgsystemen voor het totale wagenpark van logistieke bedrijven, zoals bij deze aanbieder.
Zo’n fleet management-systeem wordt steeds meer de standaard, aangezien projectmanagers zo precies kunnen bijhouden waar hun werknemers zijn, hoelang deze over hun leveringen doen, welke routes ze nemen en wanneer een opdracht volbracht is. Bovendien is het een uitstekend systeem tegen diefstal, aangezien de wagens zo gemakkelijk te traceren zijn. Intelligente digitale systemen worden tegenwoordig ook wel vaker voor het verkeer in bredere zin ingezet, zoals onlangs in omgeving Deventer voor een betere verkeersveiligheid en verlaagde CO2-uitstoot.
Schone energie
En met dat laatste slaan we de brug naar de derde logistieke trend van 2019: verduurzaming. Geen logistiek- of postorderbedrijf kan er meer omheen; processen moeten nu eenmaal milieuvriendelijker worden. De consument vraagt erom en de huidige klimaatcrisis eveneens. Van biologisch afbreekbare verpakkingen en minder CO2-uitstoot tot duurzamer gebouwde distributiecentra.
Gelukkig daagt die nood ook uit tot de meest indrukwekkende uitvindingen en oplossingen, zoals de eerste volledig elektrische vrachtwagen voor winkeldistributie die onlangs door een andere supermarkt in gebruik werd genomen, namelijk Jumbo. Het mag duidelijk zijn: de toekomst van de logistiek is innovatief en groen!