‘Met KICK boksen we het voor elkaar'
- 19 dec., 2018
- Arbeidsmarkt
- Bron: Aan de slag in Zeeland
Vanaf 2019 kan men in de provincie Zeeland gebruikmaken van een cursus waardoor kwetsbare jongeren weer de weg naar school of werk vinden. Dat meldt Aan de slag in Zeeland. Voorheen draaide het initiatief, genaamd KICK, al in de Oosterschelderegio, maar in het kader van het ‘Aanvalsplan krapte arbeidsmarkt’ komt daar nu ook de rest van Zeeland bij.
Doel van de cursus is dat ‘voortijdig schoolverlaters’ niet tussen wal en schip terechtkomen, maar juist op een passende opleiding of werkplek.
Over KICK
In KICK komt een groepje van maximaal zes jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie (minstens diploma mbo-2) gedurende een maand acht dagen bij elkaar onder leiding van twee medewerkers van het Regionaal Bureau voor Leerlingzaken (RBL). Zij doen een uitgebreide beroepskeuzetest, oefenen met solliciteren, spelen met elkaar het inspiratie- en kwaliteitenspel, zijn creatief, volgen een workshop kickboksen en worden bij dit alles (én erna) ook individueel begeleid door de twee RBL-consulenten.
Persoonlijke begeleiding
Van RBL Oosterschelderegio hebben de consulenten Ellen van Gerwen, Wendy Wolters, Amy Haerkens, Astrid Slootmans en Maaike Boeij in 2018 KICK ontwikkeld en driemaal uitgevoerd. Van de in totaal achttien deelnemers zijn er vier aan een nieuwe opleiding begonnen, hebben zeven een baan gevonden, zijn enkele bezig met een zorgtraject en zijn van de laatste editie er nog drie bezig met stappen richting school en/of werk. Bij elkaar zijn dit resultaten die laten zien dat deze combi van groepswerk en persoonlijke begeleiding een vruchtbare is. ”Ik ben dit programma dankbaar. Ik realiseer me nu weer hoe mooi het leven kan zijn als je ’s ochtends opstaat en een doel voor ogen hebt”, aldus een van de deelnemers.
Van passief naar ondernemend
De laatste KICK-editie sloot eind november af en stond onder leiding van Astrid en Maaike. “Deze mensen kunnen niet op eigen kracht hun draai in de maatschappij vinden en zitten veelal thuis,” vertelt Maaike. “Het is daarom geweldig om te zien hoe ze in een maand tijd kunnen veranderen en van passief weer ondernemend worden. De groep zelf speelt daar ook een belangrijke rol in. Ze stimuleren elkaar, bewust of onbewust. Het valt ons op dat ze vaak eerder iets van elkaar aannemen dan van ons. Ze zien ook dat zij niet de enigen zijn die een moeilijke periode doormaken en dat helpt ze om door te zetten.” Over de inhoud van het programma vertelt Astrid: “Naast inhoudelijke informatie over onder meer beroepskeuze, solliciteren en omgaan met geld hebben we bewust gekozen voor op het oog ontspannende activiteiten, zoals een gezelschapsspel doen, knutselen, iets met muziek en een vorm van bewegen of sport. Die keuze komt voort uit onze overtuiging dat we pas echt iets bereiken met deze jongeren als het gezellig, leuk en vooral veilig is. En dat blijkt goed te werken.”
Trendy sport
En waarom juist kickboksen? Maaike: “We zijn geïnspireerd door het tv-programma Dream School waarin ex-bokser Lucia Rijker kickboksen inzet om jongeren weer op de rails te krijgen. Bewegen als onderbreking van het zitten tijdens de cursus is sowieso goed. Maar het belangrijkste is dat kickboksen veel stof tot gesprek geeft: waarom reageerde je zo en wat zegt dat over je? Alles bij elkaar levert het kickboksen zelfinzicht op, maar ook weerbaarheid en zelfvertrouwen.” Astrid vult aan: “En het is natuurlijk een trendy sport momenteel, het trekt ze aan. De kickbokslessen geven we niet zelf, maar we doen wel mee, want we zijn in feite een hechte groep van acht mensen. Ricardo, een professionele kickbokstrainer, leidt de workshop en die doet dat geweldig; van hem leren ze ontzettend veel.”
Zeeuwsbreed
De vijf consulenten van RBL Oosterschelderegio gaan begin komend jaar hun Zeeuws-Vlaamse en Walcherse collega’s inwijden in de geheimen van KICK, zodat die het concept zelf kunnen gaan uitvoeren. KICK is een van de deelprojecten van het ‘Aanvalsplan krapte arbeidsmarkt’. Voor 2019 en 2020 is er vanuit dit aanvalsplan geld beschikbaar voor ruim twintig KICK-edities in heel Zeeland, waaraan 75 voortijdig schoolverlaters kunnen meedoen.
Meer informatie over Aan de slag in Zeeland:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!