Michiel Scheffer: 'Circulaire economie serieuze business in Gelderland'
- 25 sep., 2017
- Agrofood & Biobased
- Bron: Stichting Kiemt
Dat Gelderland de eerste afvalloze provincie van Nederland wil zijn, is al bekend. Maar dat er in de provincie ook serieuze stappen gezet worden in die richting, dat is wellicht nieuw.
Gelderland kenmerkt zich door veel bedrijvigheid en co-creatie als het gaat om energietransitie, circulaire economie en andere greentech-onderwerpen.
Economie-gedeputeerde Michiel Scheffer kondigde vorig jaar al aan dat de jaarlijkse hoeveelheid afval die inwoners en bedrijven produceren in 2030 gehalveerd moet zijn. Gelderland zet daarom krachtig in op de circulaire en biobased economie, waarbij producten en (natuurlijke) grondstoffen opnieuw worden gebruikt. “Zelfs voor de laatste fractie afval die overblijft in een vuilverbrandingsoven is een nieuwe toepassing bedacht, tomatenpulp wordt verwerkt in papier en hennepvezels in textiel. Het stimuleren van de circulaire en biobased economie in het Gelders levert volgens berekeningen van de provincie, op den duur veel op: 5.000 nieuwe banen, 700 miljoen omzet en het scheelt in 2050 25 procent aan import. “Hergebruik verdient zichzelf absoluut terug.”
Stand van zaken
Hoe staat het eigenlijk met de circulaire en biobased economie? “We zetten goede stappen, maar het gaat niet vanzelf. Er moet nog veel gebeuren.”, constateert Scheffer. “Er zijn heel wat veelbelovende voorbeelden, zoals de bioraffinage voor papier in Heelsum en de gerecyclede vloegtegels van Interface in Scherpenzeel. Ondernemers begrijpen ook steeds beter dat samenwerking, vooral met bedrijven buiten de eigen sector, noodzakelijk is om de huidige wegwerpeconomie te veranderen in een circulaire economie.”
Zo is de samenwerking van afvalverzamelaar Suez met betonfabriek De Hamer in Malden en afvalverbrander AVR in Duiven een voorbeeld waar Scheffer opgetogen over vertelt. Door de koppen bij elkaar te steken, blijkt dat we zelfs de laatste fractie uit de verbrandingsoven kunnen gebruiken. “Dit restafval werd tot nu toe gestort of in geluidswallen verwerkt. Door het te mengen met beton, kun je er bijvoorbeeld stoeptegels van maken. Dát is nou circulaire economie. En het mooie is dat de gemeente Nijmegen besloten heeft alleen nog deze stoeptegels te kopen. Als overheid moet je het goede voorbeeld geven.”
Papier van tomatenpulp
Hergebruik van grondstoffen en andere materialen is een belangrijk punt, maar het ontwikkelen van biobased grondstoffen en materialen ook. De papiersector is van oudsher een belangrijke industrie in Gelderland en loopt inmiddels voorop als het gaat om interessante experimenten met natuurlijke grondstoffen. “Verreweg het meeste papier wordt van gerecycled papier gemaakt. Dus die sector is al grotendeels circulair”, zegt Scheffer. “Er worden ook steeds meer oude lakens, waar katoen in zit, gebruikt voor de fabricage van mooi papier.”
Papierfabriek Schut uit Heelsum produceert nu ook papier van hoge kwaliteit waarin pulp van de steeltjes van de tomatenplant is verwerkt. En ook de natuurlijke vezels van miscanthus, een soort gras, worden gebruikt in de papierproductie. Scheffer: “Het kan allemaal. De kunst is nu om daar ook een commercieel aantrekkelijke productieketen van te maken.” Belangrijke ontwikkelingen die Gelderland steunt zijn de productie van textiel van natuurlijke vezels, bijvoorbeeld hennep, het produceren van grondstoffen (kunstmest) uit mest en de productie van natuurlijke eiwitten, bijvoorbeeld uit eendenkroos of biologische reststromen. “Die kringlopen, van het kweken van gewassen, het verwerken ervan tot natuurlijke grondstoffen en de toepassing van die grondstoffen in innovatieve producten, willen we sluiten”, zegt Scheffer.
Extra stimulans
De gedeputeerde kondigt aan dat het Europese subsidieprogramma EFRO op 7 november 2017 een nieuwe regeling openstelt om de circulaire economie in Oost Nederland te stimuleren. Er is 3,2 miljoen beschikbaar voor circulaire projecten. De ondergrens voor aanvragen is 250.000 euro, de bovengrens is 2 miljoen euro. Maximaal 40 procent van de subsidiabele kosten wordt vergoed. De subsidieregeling sluit 28 februari 2018. “Europa ziet dat Gelderland goed bezig is en waardeert dat. Dat is voor ons een extra stimulans om circulaire innovaties te ontwikkelen.”
GreenTech Week: Making green business
Kom in contact met start ups, innovatieve ideeën en vergroot uw netwerk. Genereer samen nieuwe business met impact, De bruisende greentech-sector organiseert jaarlijks veel evenementen en activiteiten rondom innovatie en duurzaamheid. GreenTech Week bundelt deze activiteiten in Oost-Nederland onder één label: GreenTech Week. Tijdens GreenTech Week krijgen ondernemers ruim de gelegenheid te laten ze waar ze mee bezig zijn en waar ze staan. Zo inspireren ondernemers en startups elkaar tot het creëren van nieuwe diensten en concepten en vergroten zij de kans op nieuwe business en innovatie. Jong en oud ontmoet elkaar tijdens de GreenTech Week en samen versnellen ze de dynamiek binnen de circulaire sector in Oost-Nederland. GreenTech Week vindt plaats van 7 tot en met 13 oktober 2017. Michiel Scheffer: ‘In de GreenTech Week laten ondernemers zien hoe zij werk maken van de industrie van de toekomst. Een ‘groene’ industrie zonder afval.’
Over de GreenTech Week
De GreenTech Week stimuleert het ombuigen van de richting van de technologische vooruitgang naar groene groei. Doel is ondernemers, overheid en kennisinstellingen te helpen bij het opzetten van duurzame projecten en nieuwe businessmodellen om groener te produceren, consumeren, financieren en organiseren. De GreenTech Week is een initiatief van Stichting Kiemt, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, CIRCLES en Wageningen University en Research. Daarnaast haken diverse partijen in de regio aan als sponsor of partner waaronder provincie Gelderland, Energiemade in Arnhem, EnergieMedia, Oost NL en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Meer informatie over KIEMT, STICHTING:
Bekijk het complete instantieprofiel