Midden-Brabant brengt reshoring kennis samen in ondernemersplatform
- 18 jan., 2017
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Gemeente Tilburg
De maakindustrie heeft toekomst in Nederland en biedt nadrukkelijk kansen voor onze economie. Onder dat motto hebben partijen in Midden-Brabant het initiatief omarmd ondernemers te ondersteunen met 'reshoring'.
Veel bedrijven hebben in de afgelopen decennia een deel van hun bedrijfsactiviteiten verplaatst naar het buitenland. Zij komen nu tot de conclusie dat met slimme innovaties het productieproces weer beter in eigen land kan plaatsvinden. Daarom is The Reshoring Connection opgericht met een digitaal platform www.re-shoring.nl.
Reshoring Tool
Uit een studie van de Kamer van Koophandel (2014) bleek dat ongeveer 15% van de bedrijven die internationaal uitbesteedt, actief nadenkt om de productie terug te halen en zeker nog zo'n 5% overweegt dat te doen. De motieven voor ondernemers verschillen uiteraard: zo stijgen kosten in de zogenaamde lage lonen landen, is de afstand een groeiend probleem en ook kwaliteitsaspecten waren bepalend voor bedrijven die de stap van reshoring zetten. Met hulp van de Universiteit van Tilburg is er een rekenmodel gemaakt, dat bedrijven helpt de eigen afweging in kosten en baten te maken. Resultaten verschillen, maar het kostenverschil kan oplopen tot wel 30%. Voor bedrijven die een deel in het buitenland produceren of bijvoorbeeld hun inkoop of reparaties uitbesteed hebben, kan het daarmee aantrekkelijk zijn de eigen business case tegen het licht te houden met de Reshoring Tool.
The Reshoring Connection: groeien door innovatie
Midden-Brabant wil haar koploperspositie in de maakindustrie versterken én vernieuwen. Initiatiefnemende partijen van The Reshoring Connection zijn Midpoint, Universiteit van Tilburg en de Hart van Brabant Gemeenten. Voor een duurzame groei van de economie worden bedrijven gestimuleerd het werk terug te halen naar de regio, door het slim inzetten van technologische innovatie en robotisering.
Impuls die de arbeidsmarkt ten goede komt
Erik de Ridder, Wethouder Economie & Arbeidsmarkt, gemeente Tilburg: "Inwoners van onze regio moeten kunnen meedoen, of men nu hoog opgeleid of laag opgeleid is, of vrijwel geen opleiding genoten heeft. Voor iedereen moet een plek zijn, ook op onze arbeidsmarkt. Ik ben er trots op dat we in Midden-Brabant deze handschoen oppakken en de mankracht en financiële middelen ter beschikking stellen om bedrijven te helpen de afweging 'wel of niet reshoren' te maken. Een wezenlijke afweging voor de bedrijven. Een afweging die een impuls geeft die ook onze arbeidsmarkt ten goede komt!" De eerste bedrijven zijn al vol in business. Denk aan CAPI Europe, Smartwares, All Tape Supplies en Vero, allen dynamische bedrijven gevestigd in de regio. "Met het opzetten van dit initiatief willen we ondernemers verbinden, ze helpen met gedegen kennis en informatie. Daarbij hoort ook de tool, die inzicht geeft in kosten en kansen." Door de samenwerkende partijen is het mogelijk gemaakt dat bedrijven gebruik kunnen maken van specifieke regelingen als het stimuleringsfonds en zij met deskundige begeleiding de Reshoring Tool kunnen invullen voor de eigen business case De eerste ontmoetingen en kennissessies van The Reshoring Connection staan dit voorjaar gepland.
Meer informatie over Midpoint Brabant:
Bekijk het complete instantieprofiel