Minister Koolmees verkent arbeidsmarktvraagstukken van Brainport Eindhoven

Onlangs maakte Minister Wouter Koolmees kennis met diverse arbeidsmarktvraagstukken in Brainport Eindhoven: het meest prominente en innovatieve high tech centrum van Europa.

Minister Koolmees verkent arbeidsmarktvraagstukken van Brainport Eindhoven

De bewindspersoon van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trapt zijn werkbezoek af bij ASML, waar alles in de overtreffende trap lijkt te gebeuren. Hoge omzetcijfers, ontwikkeling van technologie die je verstand te boven gaat, maar ook: enorme aantallen aan vacatures die zeer moeilijk in te vullen zijn. Het tekort aan hoogopgeleide techneuten is een groot probleem voor de chipmachinemaker uit Brainport Eindhoven.

Een leven lang leren

Dan door naar Bestronics, ook een hightechparel uit deze regio, dat juist veel werkt met mensen met weinig of geen opleiding. Hier wordt duidelijk wat de invloed van een ontwikkeling als robotisering is op de werkvloer. Het betekent niet alleen verlies van banen, maar ook het ontstaan van nieuwe functies. Zo maakt Koolmees kennis met een medewerkster die als taak heeft het controleren van de nieuwe machines.Cruciaal bij het ontstaan van deze functies is het tijdig bijscholen van medewerkers. Dat levend-lang-leren-principe is een van de pijlers onder het beleid van de SZW-minister en in deze regio een zeer actueel vraagstuk.

Zeker in Brainport

Frans Huijbregts, directeur van Huijbregts, vertelt Koolmees in dat kader over het Zeker in Brainport project. Werkgevers uit de hele keten committeren zich aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Dat gebeurt nu al door individuele bedrijven, maar wordt  binnenkort structureler aangepakt, doordat eindfabrikanten hun toeleveranciers kunnen certificeren op hoe ze investeren in hun human capital. De ambitie is om een leercultuur te ontwikkelen die bedrijven en hun mensen helpt om sneller in te springen op veranderingen. 

Statushouders op de Nederlandse arbeidsmarkt

De minister sluit af bij IamNL. Ook staatssecretaris Tamara van Ark is daarbij aanwezig. De discussie gaat over hoe je privaat geld kunt betrekken bij vraagstukken uit het sociale domein. In het geval van IamNL bij het inburgeren van statushouders op de Nederlandse arbeidsmarkt. IamNL is een sociale onderneming die voornamelijk door de statushouders zelf wordt gerund en hun helpt om het Nederlands sneller machtig te worden en aan de slag te kunnen in hun nieuwe thuisland.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!