MKB-top: werk maken van miljarden extra krediet voor ondernemers
- 21 sep., 2015
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Rijksoverheid
Nu de economie flink aantrekt, maken ondernemers plannen om uit te breiden, te investeren en te groeien. Om deze groei te ondersteunen, maakt het kabinet met aanvullende maatregelen naar verwachting komende jaren enkele miljarden euro’s aan extra kredietverlening voor het mkb mogelijk.
Daarnaast lanceert het kabinet samen met VNO-NCW, MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken een toegangspoort tot financiering via de ‘Nationale Financieringswijzer' voor ondernemers. Met deze app wordt ondernemers wegwijs gemaakt naar de meest geschikte financieringsvorm voor hun investeringsplannen. Dit schrijft minister Kamp in een brief aan de Kamer in aanloop naar de MKB-top in Den Haag.
Minister Kamp: “Zeker nu de economische groei doorzet, is het voor ondernemers van cruciaal belang dat zij hun groeiplannen kunnen financieren. Dankzij gezamenlijke inspanningen van mkb’ers, financiële instellingen en het kabinet is het kredietaanbod voor mkb’ers in afgelopen jaren reeds verruimd met meer dan 10 miljard euro.” De bewindspersoon vervolgt: “Vier op de tien kleine ondernemers zien nog onvoldoende mogelijkheden om financiering aan te trekken. Steun is in komende jaren onverminderd nodig om ervoor te zorgen dat ondernemers hun groeiplannen kunnen financieren. Daarom willen wij deze kabinetsperiode met aanvullende maatregelen 2,5 miljard euro aan extra financiering mogelijk maken. Zo stellen we gezamenlijk bedrijven in staat om te investeren en een bijdrage te leveren aan hogere economische groei.”
Betere toegang, meer inzicht voor ondernemers
Mede door de inzet van EZ is het aanbod van financiering voor ondernemers de afgelopen jaren vergroot en verbreed, bijvoorbeeld met nieuwe financieringsvormen als Qredits, kredietunies en crowdfunding. Van alle ondernemers, geeft 60% desalniettemin aan nog onvoldoende financieringsalternatieven náást de huisbank te zien. Om bedrijven beter op weg te helpen, maakt EZ in samenwerking met de NVB, MKB Nederland, VNO-NCW, de KvK en RVO alle mogelijke bronnen voor financiering, zowel publiek als privaat, inzichtelijk. Dit is mogelijk dankzij de app en website ‘De Nationale Financieringswijzer’. Door middel van deze app en website kunnen ondernemers advies aanvragen en tientallen financieringsbronnen raadplegen. Door een aantal vragen over hun bedrijf en plannen te beantwoorden, kunnen ondernemers snel zien welk soort financiering voor hen het meest geschikt is.
Mijlpaal: 10 miljard euro extra kredietverlening
Dankzij maatregelen van de overheid is er vanaf 2009 meer dan 10 miljard euro aan extra krediet voor mkb-bedrijven mogelijk gemaakt. Krediet dat anders niet of niet voldoende tot stand zou zijn gekomen. Om de kredietverlening aan het mkb ook in komende jaren te verbeteren, staat het kabinet voor 1 miljard euro extra garant en trekt 155 miljoen euro uit voor concrete maatregelen. Met deze aanvullende maatregelen wil EZ komend jaar enkele miljarden euro’s aan extra kredietverlening realiseren. Daarnaast ondersteunt EZ de oprichting van de eerste fondsen van de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII), waardoor via investeringen door pensioenfondsen en verzekeraars de komende drie jaar twee miljard euro aan extra kredietverlening mogelijk wordt gemaakt. Tijdens de Financieringstop reikt de NLII het eerste krediet uit aan een mkb-bedrijf.
90 miljoen voor nieuw investeringsfonds
Naast kredietverlening stimuleert het kabinet mkb-bedrijven om sneller door te groeien door middel van directe investeringen door ervaren investeerders. In samenwerking met de Europese Investeringsbank lanceert EZ vandaag een co-investeringsfonds. Samen met ervaren investeerders, zogenaamde business angels, zal hiermee 90 miljoen euro in veelbelovende bedrijven worden gestoken. Als deze ervaren investeerders besluiten om in een bedrijf te investeren dan kan dit bedrag via publieke middelen worden aangevuld tot maximaal 50% van de totale financiering. EZ investeert 30 miljoen euro in het fonds en het Europees Investeringsfonds legt 15 miljoen euro in. Naast een financiële impuls leveren de ervaren investeerders kennis en kunde aan jonge mkb’ers om producten en diensten door te ontwikkelen tot commerciële successen.