Na de gloeilamp gaat ook de halogeenlamp in de ban
- 21 okt., 2016
- Bouw
- Bron: Technische Unie
Conform de Europese regelgeving is het sinds 1 september 2016 niet meer toegestaan om directioneel halogeenlampen op de markt te brengen. En vanaf 1 september 2018 is het helemaal gedaan met de halogeenlamp.
Het verbod op halogeenlampen komt voort uit de energietransitie. Europa heeft toegezegd om in 2020 het totale energieverbruik te verminderen met 20 procent. Het verbieden van de energievretende lampen is een van de effectiefste acties van de Europese Commissie om iets te doen aan ons energieverbruik.
Besparing van 40 miljard kilowattuur
Halogeenlampen verbruiken tien keer meer stroom dan ledlampen voor dezelfde lichtopbrengst. Volgens de Europese Commissie bespaart het verbod in totaal 40 miljard kilowattuur aan elektriciteit in 2023. De eerste typen halogeenlampen zijn per 1 september in de ban gedaan, de rest volgt op 1 september 2018.
Huidige vereisten halogeenlampen
Vanaf 1 september 2016 moeten alle halogeen reflectorlampen ten minste voldoen aan energieklasse B. Bovendien is er een minimum levensduur vereist van 2.000 uur in hoogspanning of 4.000 uur in laagspanning. Halogeenlampen die niet voldoen aan deze normen mogen bijgevolg niet meer op de markt gebracht worden. Lampen die al in omloop zijn, mogen uiteraard nog wel verkocht worden.
Voordeel voor portemonnee en milieu
Esthetisch is led in plaats van halogeen zelden nog een probleem, voor het milieu is het een grote vooruitgang. De lampen gaan zeer lang mee, en men bespaart stroom, dus geld en CO2. Milieu Centraal rekent het zelfs per lamp voor. Wie een spotje van het type GU10 in de led-versie koopt, bespaart jaarlijks 24 kilowattuur, dat is 6 euro, en 8,7 kilo CO2.
Technische Unie heeft een document opgesteld over de normen en richtlijnen binnen verlichting themapagina.
Meer informatie over TECHNISCHE UNIE B.V. EINDHOVEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!