Nederlands MKB groeit: meer banen en hogere omzet
- 20 nov., 2017
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Rijksoverheid (RVO)
Het gaat goed met het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In 2016 groeide het MKB door naar een omzet van 903 miljard euro en 3,3 miljoen voltijdsbanen, een groei van 30 miljard euro en 92.000 banen ten opzichte van 2015.
Tegelijkertijd moet er meer aandacht komen voor onderwerpen als voldoende personeel en digitalisering, vooral bij kleinere bedrijven. Dit staat in de Staat van het MKB. Dit jaarbericht over 2016 wordt vandaag - op de Dag van de Ondernemer - overhandigd aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken & Klimaat door het Comité voor Ondernemerschap en Financiering.
Fundament van economie
Staatssecretaris Keijzer: “De Staat van het MKB laat opnieuw zien dat het midden- en kleinbedrijf het fundament van onze economie is. Mkb’ers leveren een belangrijke bijdrage aan ons regionaal woon- en leefklimaat en de werkgelegenheid. Ruim zeven van de tien banen in het bedrijfsleven is afkomstig van het MKB. Maar, het jaarbericht benadrukt ook dat er uitdagingen zijn op gebied van voldoende personeel en digitalisering. Ik wil daar samen met bedrijven en zzp’ers aan werken. Door in te zetten op effectieve financiële ondersteuning, het verminderen van de lastendruk en door heldere wet- en regelgeving die eerlijke concurrentie stimuleert. Door samen te werken zorgen we ook de komende jaren in Nederland voor extra banen en inkomsten.”
MKB biedt werk aan 4,2 miljoen mensen
Het jaarbericht van het Comité voor Ondernemerschap en Financiering brengt, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek, de stand van het MKB in kaart. In 2016 waren ruim 4,2 miljoen mensen werkzaam voor midden- en kleinbedrijven. 18.565 mkb-bedrijven groeide de afgelopen jaren zo sterk dat ze flink in personeel moesten uitbreiden. Dat leverde meer dan 262.000 banen op. Volgens het CBS bestaat het midden- en kleinbedrijf daarmee in totaal uit 756.190 zzp’ers, 202.380 micro-, 39.595 klein- en 8.365 middenbedrijven.
Keijzer bezoekt veranderend MKB
Veel mkb’ers staan voor de uitdaging om hun bedrijf verder toekomstbestendig te maken: bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en de toepassingen van data. Hiervoor is vaak ook financiering nodig. Het Comité adviseert deze ondernemers te helpen bij deze onderwerpen. Staatssecretaris Keijzer sluit zich daarbij aan: “De uitdagingen zijn voor elk midden- en kleinbedrijf anders. Maar of je nu een startup of een derde-generatie familiebedrijf bent: het is voor alle Nederlanders van belang dat we het MKB ondersteunen. En dat begint met kennismaken en luisteren naar hun verhalen. Ik ga daarom een rondgang maken langs het MKB in alle Nederlandse provincies. Ik hoor graag van ondernemers waar ze tevreden over zijn, maar ook waar ze vinden dat het beter kan.”
Dag van de Ondernemer
Keijzer start haar rondgang langs het midden- en kleinbedrijf op de Dag van de Ondernemer. Niet alleen om kennis te maken, maar ook om met eigen ogen de kracht van verschillende regio’s te zien. Haar kennismaking start met het bezoek aan het Delftse familiebedrijf Octatube. Zij ontwerpen en maken constructies zoals bruggen en stations van glas en staal, bijvoorbeeld de gevels van de Markthal in Rotterdam. Aansluitend bezoekt de staatssecretaris de innovatieve medische bedrijven Ncardia en Mimetas in Leiden. Beide bedrijven werken aan technieken die de effectiviteit van geneesmiddelen vroegtijdig testen op hightech chips of geweekte stamcellen. Dit zorgt voor kostenbesparing in de zorg en maakt het gebruik van proefdieren overbodig. Keijzer sluit de dag af bij Slagerij Stronkhorst in Amstelveen die sinds 1927 bestaat. Inmiddels is hier zowel de 3e generatie als de 4e generatie van de familie Stronkhorst werkzaam.
Over het comité
Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering is door de overheid ingesteld in 2014. Het comité zet zich in om het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf te versterken. Eén van de onderwerpen waarvoor het comité zich inzet is het inzichtelijk maken hoe het MKB ervoor staat en welke uitdagingen er liggen. Dat gebeurt jaarlijks met behulp van cijfers van het CBS. Leden van het comité zijn Koningin Máxima en voorzitter Harold Goddijn, Occo Roelofsen, Meiny Prins en Diederik Laman Trip.
Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):
Bekijk het complete instantieprofiel
Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.