Ondernemers willen slimmer en eenvoudiger toezicht
- 3 okt., 2014
- Regionale ontwikkeling
- Bron: MKB Nederland
'Toezicht is nodig, maar loopt uit de hand'. Dat zei Hans de Boer gisterenochtend bij de presentatie van het Actieplan Aan Tafel van MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO.
Het komend half jaar willen de ondernemersorganisaties samen met toezichthouders en departementen onderzoeken hoe toezicht beter, slimmer en simpeler kan. Het plan werd met instemming in ontvangst genomen door minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.
Versnipperd toezicht op gedetailleerde regels kost het bedrijfsleven meer geld dan nodig is, stelde De Boer. Voor de ondernemersorganisaties is vooral de uitvoering van de regels in de praktijk een probleem. 'Toezicht en regelgeving zijn nodig in een complexe samenleving zoals de onze', zei VNO-NCW-voorzitter De Boer. 'Ze zorgen voor voorspelbaarheid en een gelijk speelveld. Als er geen toezicht zou zijn, zouden we er om vragen. Maar regeldruk en toezicht is een voortdurende zoektocht naar evenwicht tussen overheid, burgers en bedrijfsleven. Op dit moment hebben bedrijven het gevoel dat op elk incident nieuwe regels komen.'
Ondernemersdossier
Maar de overheid kan niet elk risico uitbannen, stelde De Boer. Als bedrijven of branches hun verantwoordelijkheid nemen, moeten toezichthouders dat erkennen en het toezicht niet nog eens over doen. Daarnaast kan nog veel beter gebruik gemaakt worden van ICT-hulpmiddelen zoals het Ondernemingsdossier, gaf de voorzitter van VNO-NCW mee aan Blok.
Downsizen
De ondernemersorganisaties werken het komende half jaar samen met toezichthouders, minister Kamp en andere departementen om het toezicht in vijf sectoren beter en efficiënter te maken. De Boer wees er op dat de horeca bijvoorbeeld te maken heeft met twaalf verschillende toezichthouders en dat kan wat hem betreft eenvoudiger. 'Wij komen voor de zomervakantie met gezamenlijke oplossingen. Als minister Kamp zijn collega's meekrijgt, dan kunnen we medio 2015 de regeldruk een beetje 'downsizen.'
Download hier het 'Actieplan aan tafel. Naar een beter, slimmer en efficiënter toezicht.'