Ondertekening Green Deal Duurzame Zorg 2.0 tijdens CleanMed Europe 2018

Van 10 tot en met 12 oktober jongstleden kwamen specialisten, professionals en experts op het gebied van duurzame zorg naar Nijmegen voor CleanMed Europe 2018: een meerdaags congres georganiseerd bij het Radboudumc. Dat meldt The Economic Board.

Ondertekening Green Deal Duurzame Zorg 2.0 tijdens CleanMed Europe 2018

Op de Dag van de Duurzaamheid vond de kick-off van het congres plaats. Hier ondertekende Bruno Bruins, Minister voor Medische Zorg, samen met circa honderd betrokken partijen uit de zorg de Green Deal Duurzame Zorg 2.0.

Green Deal Duurzame Zorg 2.0

De Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’ is het vervolg op de Green Deal die op 27 oktober 2015 gesloten werd met 54 deelnemende partijen. De Green Deal Duurzame Zorg heeft als doel om de Nederlandse zorg te verduurzamen en hiermee bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. De maatregelen in deze deal moeten leiden tot 49 procent CO2-reductie in 2030. Daarnaast ligt de focus op het doorvoeren van een circulaire bedrijfsvoering, het filteren van medicijnenresten uit afvalwater en een gezondere leefomgeving.

Met behulp van de eerste Green Deal zijn ziekenhuizen en andere zorgorganisaties begonnen met het systematisch verduurzamen van het zorgstelsel en hun bedrijfsvoering. Zo blijkt uit de resultaten dat 45 procent van de ziekenhuizen en 25 procent van de overige zorginstellingen duurzaamheid nu op de agenda hebben staan. Ook hebben inmiddels 150 partijen zich aangesloten bij de Green Deal.

Radboudumc gaat voor duurzaam

De ambities van het Radboudumc sluiten nauw aan bij de doelstellingen van de Green Deal 2.0. Zo introduceerde het ziekenhuis in 2017 duurzaam geproduceerde uniformen en wist het voedselverspilling met een derde terug te brengen. Duurzame ambities van het Radboudumc zijn onder meer om in 2030 geen afval meer produceren en CO2-neutraal zijn.

Om deze doelstellingen te behalen werkt het academisch ziekenhuis onder andere aan een nieuw en duurzaam hoofdgebouw. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt, is energiezuinig en duurzaam. Het Radboudumc heeft de patiënt als uitgangspunt genomen bij het ontwerp van het gebouw en wil een prettige omgeving voor hen creëren. Daarom wordt bijvoorbeeld beplanting geïntegreerd en is het gebouw licht en ruim opgezet.

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!