Oneerlijke concurrentie van overheid melden bij ACM

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

De rijksoverheid doet nog te weinig om oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt dat toeziet op de Wet markt en overheid.

Oneerlijke concurrentie van overheid melden bij ACM

Ondernemers kunnen volgens MKB-Nederland en VNO-NCW hun vermoedens van oneerlijke concurrentie door de overheid het beste melden bij de toezichthouder.

Eindelijk handvatten

Bedrijven kregen dankzij de Wet markt en overheid eindelijk handvatten om zich tegen oneerlijke concurrentie van de overheid te verzetten, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Zij waren blij met de invoering van de wet in juli 2012. Die was destijds een belangrijke stap voorwaarts, maar kan volgens de ondernemersorganisaties op een aantal onderdelen beter.

Oneerlijke concurrentie melden

Zo krijgt de overheid in de wet de ruimte om zelf te bepalen of een activiteit in het algemeen belang is. Als dat zo is, dan geldt de wet niet. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW klinkt dat toch een beetje als een slager die zijn eigen vlees keurt. Het risico van oneerlijke concurrentie blijft hierdoor op de loer liggen. Reden genoeg voor om de vinger aan de pols te houden, aldus de ondernemersorganisaties. Zij roepen ondernemers of bedrijven op om vermoedens van oneerlijke concurrentie te melden bij de Autoriteit Consument en Markt, de voormalige NMa die is samengevoegd met de Consumentenautoriteit en de OPTA.

Overtredingen voorkomen

Volgens de ACM zijn overheden niet goed op de hoogte van de wet en ondernemen zij te weinig om de marktverstoring te voorkomen. De toezichthouder roept overheden op om te controleren of zij de regels op de juiste wijze toepassen om zo overtredingen te voorkomen.

De Wet markt en overheid werd ingesteld omdat overheidsinstellingen bij het uitvoeren van economische activiteiten vaak een voorsprong hebben op het bedrijfsleven. Zo berekenden zij bijvoorbeeld niet alle kosten door of hebben door hun publieke functie al eerder informatie die nog niet toegankelijk is voor concurrenten. Ook zijn de vier gedragsregels niet van toepassing bij 'inbesteden', het gunnen van opdrachten binnen de Rijksoverheid, dat steeds vaker gebeurt. En dat gaat ten koste van aanbesteden aan het bedrijfsleven.

EcoService Europe EcoService Europe

Op weg met kwaliteit!