Ook Roosendaal zet in op ‘beschutte werkplekken’

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Gemeente Roosendaal

Met de vijf andere gemeenten uit het Werkplein Hart van West-Brabant gaat de gemeente Roosendaal werkplekken beschikbaar stellen aan een specifieke groep werkzoekenden.

Ook Roosendaal zet in op ‘beschutte werkplekken’

Deze arbeidsplaatsen zijn bestemd voor werkzoekenden die als gevolg van een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zoveel extra begeleiding op, of aanpassing van de werkplek nodig hebben dat ze niet aan een baan komen. Roosendaal wil samen met de andere gemeenten in een proef kijken of het lukt om in 2016 deze groep, die als gevolg van een (arbeids)beperking de indicatie ‘beschut werk’ heeft gekregen, aan een passende baan te helpen.

Beschutte werkplek

Werkzoekenden in Roosendaal, die niet meer vallen onder sociale werkvoorziening of Wajong, maar wel onder aangepaste omstandigheden aan de slag kunnen in een zogenaamde beschutte omgeving, krijgen dit jaar mogelijk zo’n ‘beschutte werkplek’ aangeboden. Roosendaal werkt bij deze proef samen met Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk Rucphen en Zundert. Uitvoering en regie zijn in handen van WVS-groep en het Werkplein Hart van West-Brabant. Roosendaal streeft ernaar om op termijn 44 beschutte werkplaatsen te realiseren (onder voorbehoud dat de proef dit jaar slaagt). Deze opbouw zal in fases plaatsvinden, waarbij eind 2016 maximaal 12 plekken zijn ingevuld. Daarna zullen er jaarlijks maximaal 8 plaatsen bij komen tot maximaal de 44 beschutte werkplekken zijn bereikt.

Doorstromen naar passend werk

Hans Verbraak, wethouder Arbeidsmarkt: “Ik vertrouw op de eigen kracht van mensen, maar realiseer me dat sommige mensen niet op eigen kracht vooruit kunnen. Deze mensen hebben een kleine kans om aan de slag te gaan bij een reguliere werkgever. Door het aanbieden van een beschutte werkplek met goede begeleiding ondersteunen we deze mensen naar werk dat bij ze past.”

Evaluatie eind 2016

De kosten voor de uitvoering van de proef worden gefinancierd uit het budget voor de Participatiewet dat beschikbaar is gesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eind 2016 evalueren de deelnemende gemeenten de proef. Daarnaast hopen de gemeenten dan meer inzicht te hebben in de structurele toekenning van financiële middelen vanuit het ministerie om beschut werken te realiseren.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!