Oost-Nederland blijft kennisintensieve bedrijven aantrekken

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Oost N.V.

De provincies Gelderland en Overijssel blijven in trek bij kennisintensieve bedrijven. De samenwerking tussen beide provincies om meer research & development-activiteiten aan te trekken trok in 2009, ondanks de economische crisis, nieuwe bedrijvigheid aan.

Oost-Nederland blijft kennisintensieve bedrijven aantrekken

Er waren 30 nieuwe vestigingen, bedrijfsuitbreidingen en nieuwe samenwerkingsverbanden, die samen goed zijn voor 99 miljoen euro aan investeringen en 829 nieuwe arbeidsplaatsen op termijn. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2009 van Investeringsbevordering, een onderdeel van Oost NV, de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland.

Investeringsbevordering richt zich in opdracht van beide provincies en het ministerie van Economische Zaken op het werven, uitbreiden en koppelen van hoogwaardige bedrijvigheid in Gelderland en Overijssel. In 2009 ging het bij 16 van de nieuwe activiteiten in de beide provincies om R&D.

Daarnaast viel ruim 80 procent van de nieuwe bedrijvigheid binnen de Oost-Nederlandse speerpunten voedsel, gezondheid en technologie, rond de universiteiten van Wageningen, Nijmegen en Twente. De aantallen arbeidsplaatsen en investeringsbedragen zijn prognoses van de bedrijven zelf, over de komende drie jaren.

Kenniscampus
Vooral Kennispark Twente en Food Valley in Wageningen trekken de laatste jaren steeds meer R&D-activiteiten aan. De twee zijn echte kenniscampussen, aldus recent onderzoek van het ministerie van EZ. Een kenniscampus richt zich onder meer actief op het faciliteren van R&D en innovatie en de transfer van kennis, mensen en kapitaal.

Er zijn, volgens het onderzoek, maar vier echte kenniscampussen in Nederland. Behalve Kennispark Twente en Food Valley Wageningen zijn dat de High Tech Campus in Eindhoven en Bio Science Park in Leiden.

Beslissingen uitgesteld
Bedrijven van elders in Nederland zorgden in 2009 voor bijna driekwart van de investeringen in Gelderland en Overijssel. Europese ondernemingen uit landen als Duitsland, België en Italië waren met 13 procent de grootste buitenlandse investeerder. Van de 16 nieuwe R&D-activiteiten waren er drie afkomstig uit Japan, Zweden en de Verenigde Staten.

Vanwege de economische crisis vestigden zich in 2009 wel veel minder hoogwaardige bedrijven in Oost-Nederland dan het jaar ervoor. Bedrijven met vestigings- of uitbreidingsplannen bleven zich weliswaar aanmelden voor hulp of informatie, maar schoven een definitieve vestigingsbeslissing vaker dan voorheen vooruit.

Daardoor nam het aantal bedrijven dat Investeringsbevordering in portefeuille heeft vorig jaar toe tot 350, ruim 100 boven het gemiddelde in de jaren ervoor.