Overheidswerkgevers stropen de mouwen op voor mensen met een beperking
- 23 jun., 2016
- Arbeidsmarkt
- Bron: WSP West-Brabant
Het goede voorbeeld geven als overheid; doen we dat als het gaat om de banenafspraak in het kader van de Participatiewet? Dat was de vraag die centraal stond tijdens een door meerdere partijen georganiseerde overheidsconferentie 20 juni jl. in het NAC-stadion.
De ruim vijftig aanwezige overheidswerkgevers werden op diverse manieren geïnformeerd en gemotiveerd. Dit alles onder leiding van Tof Thissen, Directeur UWV Werkbedrijf.
Arbeidsplan
Met de recente aandacht in de media onder de noemer ‘Arbeidsplan West-Brabant leidt schipbreuk’ werd het belang van het goede voorbeeld geven als overheid extra onderstreept. Ondanks dat de werkelijke cijfers een ander beeld laten zien dan in het betreffende artikel naar voren kwam, is de urgentie hoog en stond de overheidsconferentie al ruim voor de publicatie op de agenda.
Van breed naar smal
De conferentie werd als een trechter opgebouwd. Waar Tof Thissen en Hans Spigt (aanjager Participatiewet namens Jetta Klijnsma) wat breder ingingen op de uitdagingen voor de overheid en de huidige stand van zaken, namen Marianne de Bie (wethouder gemeente Breda en voorzitter Regionaal Werkbedrijf West-Brabant) en Jeroen de Lange (secretaris BZW/MKB) de aanwezigen mee in de West-Brabantse praktijk. En om echt in de praktijk te duiken liet de Rechtbank Zeeland/West-Brabant zien hoe je een succes kunt maken van het werken met de doelgroep. Dit goede voorbeeld werd kracht bijgezet door een bevlogen Wajongere die gelijk gebruik maakte van de gelegenheid. Hij riep op dat hij nu nog maar een halve dag per week aan het werk is dus wie had er voor hem nog een werkplek?
Wat ga je morgen anders doen?
De conferentie werd afgesloten met ronde-tafel sessies. Alle aanwezigen gingen in groepen uit elkaar. Niet om over problemen te praten maar om te kijken of zij het ‘gewoon gaan doen’ zoals diverse sprekers aan de
aanwezigen meegaven. Iedere deelnemer aan de sessie kreeg een formulier met de belangrijkste vraag: ‘wat ga ik morgen anders doen’ als het gaat om het plaatsen van mensen in mijn overheidsorganisatie.
In de terugkoppeling kwam duidelijk naar voren dat diverse overheidswerkgevers concreet aan de slag willen. De werkgeversadviseurs van het werkgeversservicepunt West-Brabant zijn nu aan zet om deze woorden om te zetten in concrete daden.
Meer informatie over WerkgeversServicepunt West-Brabant:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!