Overijssel en Gelderland benutten innovatiepotentieel niet

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Regio Stedendriehoek

De provincies Overijssel en Gelderland, en ook een groot aantal andere provincies, benutten hun innovatiepotentieel nog niet volledig. Dat is de conclusie van ING Bank N.V. dat onderzoek deed naar het innovatiepotentieel in Nederlandse provincies.

Overijssel en Gelderland benutten innovatiepotentieel niet

De bank deed het onderzoek omdat bedrijven en instellingen met innovatie efficiënter kunnen werken en zichzelf beter kunnen onderscheiden van anderen. Dit leidt tot werkgelegenheid en groei en het versterkt zowel op regionaal als nationaal niveau dat de economie.

Om succesvol te kunnen innoveren, zowel op product- als procesniveau, is een aantal dingen belangrijk volgens het rapport: inventiviteit, denkkracht, ondernemerschap, de arbeidsmarkt en de bedrijfsdynamiek. Het blijkt dat de mate hiervan per regio verschilt. Om deze verschillen inzichtelijk te maken, heeft ING Bank N.V. een rangorde bepaald van de provincies aan de hand van vijf indicatoren, te weten het aantal hoger opgeleiden, het aantal kenniswerkers, het aantal innovatieve banen, de gemiddelde groei van het aantal innovatieve starters en het aantal zelfstandigen. Daaruit blijkt dat Utrecht en Noord-Holland over het meeste innovatiepotentieel beschikken. De provincies Overijssel (nummer 5) en Gelderland (nummer 7) behoren tot de middenmoot. Onderaan bungelen Zeeland en Drenthe.

Overijssel

Het innovatiepotentieel van Overijssel ligt iets onder het landelijke gemiddelde. Interessant is dat onder andere Zuidwest-Overijssel, dat deels overlapt met de regio Stedendriehoek, goed scoort met een groot aantal banen in de machinebouw, de rubber- en kunststof- en textielindustrie. Het aantal starters in innovatieve sectoren en zelfstandigen in Overijssel is hoog. Opvallend is dat, ondanks de aanwezigheid van de UT en een groot aantal kennis- en onderzoeksinstituten Twente een relatief laag aantal kenniswerkers en hoger opgeleiden telt.

Gelderland

Gelderland scoort iets lager dan Overijssel en dat heeft vooral te maken met het achterblijven van het aantal hoger opgeleiden en kenniswerkers vergeleken met het landelijk gemiddelde. Ook binnen de provincie zijn hier grote lokale verschillen te meten; in de regio Arnhem-Nijmegen is het aandeel hoger opgeleiden veel hoger dan in bijvoorbeeld de Achterhoek en op de Veluwe. Op het vlak van ‘daadwerkelijk innoveren’ behoort deze provincie echter tot de top vijf van Nederland. De Veluwe doet het goed dankzij Food Valley en Wageningen UR. De algehele conclusie in het rapport is dat Gelderland het niet slecht doet. Een van de pluspunten die daarbij genoemd worden is de financieringsmogelijkheid vanuit PPM Oost om bedrijven die willen innoveren te ondersteunen bij investeringen. Zie daarvoor ook verderop in deze e-zine.

Heeft u het gevoel dat u uw innovatiepotentieel nog niet ten volle benut? Neem dan contact op met Stedendriehoek Innoveert. Zij helpen u graag verder.

Meer informatie over Cleantech Regio:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!