Overstap naar duurzame energie loont.
- 8 okt., 2012
- Innovatie & MVO
- Bron: Agentschap NL
De overstap naar duurzame energie loont. Desondanks zijn nog veel bedrijven terughoudend vanwege de diverse obstakels die zij tegenkomen. De Quickscan van Agentschap NL biedt helder inzicht in mogelijkheden.
Vanaf 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, kunnen ondernemers achter de computer eenvoudig uitzoeken welke vormen van duurzame energie interessant zijn voor hun eigen bedrijfssituatie. Agentschap NL start dan een landelijke campagne om de zogeheten Quickscan Duurzame Energie onder de aandacht te brengen. Deze is op de webpagina van duurzaam ondernemen op te vragen.
Bij duurzame energie denken bedrijven vooral aan wind- en zonne-energie, terwijl er veel meer mogelijk is, zoals duurzame warmte. De Quickscan Duurzame Energie geeft inzicht in kansrijke en goedkopere technieken, terugverdientijden en effecten op de uitstoot van emissies. Door de scan op grote schaal toe te passen werken ondernemingen mee aan de doelstelling van het rijk om de uitstoot van het broeikaskas kooldioxide (CO2) in 2020 met 20 procent te reduceren en het gebruik van duurzame energie te vergroten tot 14 procent.
Investeren loont
Met de Quickscan is al proefgedraaid en daaruit is gebleken dat duurzame energie voor de meeste bedrijven een investering waard is. Belangrijk voordeel is dat ze met duurzame energie goedkoper uit zijn. Bovendien is het goed voor hun imago en concurrentiepositie. Veel ondernemingen houden echter de boot af. Vaak zijn ze te klein om zelf duurzame-energietechnieken in huis te halen. De huidige energieprijzen geven te weinig stimulans.
Ondernemingen vinden het verder lastig te bepalen op welke informatie ze moeten afgaan. “Een onafhankelijk adviseur ervaren ze vaak als geldverspilling en installateurs en ontwikkelaars zijn in hun ogen niet objectief genoeg. Door deze afwachtende houding weten ondernemingen vaak niet welke vormen van duurzame energie interessant voor ze zijn”, zegt Lex Bosselaar, expert hernieuwbare energie van Agentschap NL. “Bedrijven zien duurzame energie wel als belangrijk thema, maar een investering durven ze pas aan als ze zeker zijn van een korte terugverdientijd van minder dan 5 jaar.”
Forse winst
Bij de vijf bedrijven die deelnamen aan de test met de Quickscan zijn forse CO2-reducties te behalen. Als alle opties met een terugverdientijd van onder de vijf jaar worden uitgevoerd, scheelt dat jaarlijks 1.700 ton kooldioxide. Een van de onderzochte bedrijven, Hordijk verpakkingsindustrie in Zaandam, heeft naar aanleiding van de studie besloten om op meerdere locaties warmte- koudeopslagsystemen aan te leggen. De andere bedrijven overwegen vergelijkbare stappen.
Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):
Bekijk het complete instantieprofiel
Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.