Premier Rutte: 'Brabant kan het op eigen kracht'
- 16 jun., 2011
- Regionale ontwikkeling
- Bron: KvK
Minister-president Mark Rutte vindt dat Brabant het op eigen kracht zo goed doet dat er niet meer geld van het Rijk naar de provincie hoeft. Hij zei dat na een werkbezoek aan Eindhoven Airport.
De premier reageerde op kritiek van Commissaris van de Koningin Wim van de Donk, die vindt dat het kabinet Rutte de pijn van de bezuinigingen niet eerlijk over Nederland verdeelt. Het gaat dan over kortingen op het provinciefonds, om kortingen op de budgetten voor natuuraankopen en natuurbeheer, en de vorige week afgekondigde bezuiningen op cultuur.
'Geïnvesteerd in Brabant'
Van de Donk vindt dat Brabant door de optelsom van al die bezuinigingen onevenredig zwaar wordt getroffen. Rutte vindt echter dat het Rijk wel degelijk mee heeft geïnvesteerd in Brabant. Hij wijst bijvoorbeeld op het geld dat in de snelwegen rond de stad Eindhoven is gestoken. "Een paar jaar geleden kwam je op een soort karrenspoor terect, nu ligt hier een van de modernste verkeersknooppunten van Europa".
Rutte stipt ook ander positieve ontwikkelingen aan. "Kijk naar Eindhoven Airport, dat de komende jaren verdubbelt qua vliegbewegingen en reizigersaantal. Daarnaast is deze regio uitgeroepen tot de meest innovatieve van de wereld. Dat komt ook natuurlijk omdat de universiteiten, academische ziekenhuizen, kennisinstellingen en de overheid hier heel veel geld in heeft geïnvesteerd. Ik weet niet precies hoeveel geld er naar de Randstad, Groningen of Eindhoven gaat, maar volgens mij gaat het hier gewoon vreselijk goed."
Cultuur
Over de cultuur zegt Rutte dat de provincie Brabant nu in opkomst is en dat het effect daarvan uiteindelijk is dat mensen meer gaan uitgeven aan cultuur. De cijfers dat elke Amsterdammer 250 euro aan podiumkunsten krijgt terwijl dat in Brabant 2,30 euro per persoon is, kan Rutte "niet reproduceren". Premier Rutte: "Deze regio is enorm in opkomst en dat heeft ongetwijfeld effect op wat mensen zelf aan cultuur gaan besteden. Dat komt er altijd met enige vertraging achteraan. Je krijgt een ander soort werkgelegenheid, een ander soort industrie, dat leidt ook tot meer cultuuruitgaven."
"Daarnaast, de hoofdstad heeft traditioneel altijd een centrumfunctie voor een aantal cultuuruitingen. Dat kun je ook niet zomaar weghalen. Dat hoeft op zich ook helemaal niet verkeerd te zijn als het maar een beetje eerlijk gebeurt", aldus de minister-president.
Meer informatie over KvK Inlichtingen Handelsregister:
Bekijk het complete instantieprofiel