Provincie Zeeland pakt problemen oestersector aan
- 18 mrt., 2016
- Agrofood & Biobased
- Bron: Provincie Zeeland
De Zeeuwse oestersector gaat experimenteren met verschillende technieken om oesters te kweken los van de bodem. Het is één van de oplossingen uit het plan van aanpak om de problemen van de oestersector aan te pakken.
Overlast
De Nederlandse Oestervereniging, het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Zeeland hebben het plan opgesteld en vandaag gepresenteerd in Yerseke. Aanleiding voor het plan is de ernstige overlast die de Nederlandse oestersector ondervindt van zowel het oesterherpesvirus als de Japanse oesterboorder. Dit leidt in de Oosterschelde tot grote sterfte onder -met name jonge- oesters die op sommige percelen kan oplopen tot 90%.
'Off-bottom'
Door het experimenteren met technieken voor de kweek en invang los van de grond kunnen kwekers de Japanse oesterboorder ontwijken. Bij deze 'off-bottom' technieken gaat het om bijvoorbeeld kweek in mandjes, rekken, tafels en hangende kweekkooien. Andere oplossingen zijn het aanvullen van de teruglopende oestervoorraad in de Oosterschelde met geïmporteerde zaaioesters of het oesterbroed in het Veerse Meer, dat de afgelopen jaren fors is toegenomen. Verder wordt gekeken naar de mogelijkheden om handmatig beroepsmatig oesters in de Oosterschelde te gaan rapen. Ook wordt bekeken of een verbod ingesteld kan worden op het gebruik van tarra (afval dat overblijft na verwerking van de schelpdieren zoals lege schelpen, pokken en zeewier) op oesterpercelen.
Lange termijn
Maatregelen voor de lange termijn zijn onder meer gericht op tegengaan van introductie van de oesterboorder in de Westerschelde. Verder wordt een kennis- en onderzoeksagenda opgesteld en komt er een proef naar hoe zo veel mogelijk oesterboorders efficiënt verwijderd kunnen worden en er zal onderzoek plaatsvinden naar nieuwe toepassingen van schelpdiertarra.
Bij de totstandkoming van het plan van aanpak zijn zowel visserij- als natuurbelangen meegewogen. In de komende jaren kijkt de oestersector welke maatregelen het meest kansrijk zijn waarmee de sector voldoende toekomstperspectief heeft.
Behoud van de oestersector
De oesterkweek vormt een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse schelpdiersector. Mosselen en oesters vormen onze bekendste exportproducten. Behoud van de oestersector is vanuit het perspectief van werkgelegenheid én het imago van groot belang voor Zeeland. De Provincie Zeeland levert een financiële bijdrage van 100.000 euro aan de uitvoering van het plan van aanpak. Door het Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Oestervereniging zal via een verlaging van de huursom op de percelen een bedrag van 150.000 euro worden bijgedragen. Het noodzakelijke onderzoek wordt grotendeels uitgevoerd door IMARES Yerseke.