Regio Arnhem - Nijmegen legt focus op gezamenlijke initiatieven rond duurzame energieopwekking

Overal in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen ontstaan gezamenlijke initiatieven rond duurzame energie waarbij alle inwoners meedenken en beslissen over de nieuwe vormen van energieopwekking in hun omgeving.

Regio Arnhem - Nijmegen legt focus op gezamenlijke initiatieven rond duurzame energieopwekking

Zo zijn vele duizenden mensen betrokken bij de overgang naar schonere energie. The Economic Board zette enkele voorbeelden van de energietransitie regio Arnhem – Nijmegen voor u op een rij:

Energiecircus in Heumen

In gemeente Heumen trekt in september en oktober een energiecircus door de dorpen. Op deze manier bespreekt de gemeente met haar burgers hoe ze de toekomst zien. Waar kunnen zonneweiden en windparken het beste aangelegd worden? Maar ook: hoe kun je zelf je huis verduurzamen? De organisatie ligt in handen van Burgers geven Energie, onderdeel van Stichting Wiek II. In onderstaande video vertelt wethouder Leo Bosland hoe bewoners hun mening kunnen geven. 

WindpowerNijmegen

Caroline de Greeff van WindpowerNijmegen vertelde op het event van The Economic Board over haar drijfveren voor het inzetten van schone energie: “Ik zie het als grootste uitdaging om de klimaatverandering te stoppen. Maar op iets praktischer niveau doe ik lokale projecten in duurzame energie. Het gaat erom burgers mee te krijgen om juist hele grote projecten op te zetten. Je hebt ze allemaal nodig in je team: vrijwilligers, profs en overheid.” Met haar organisatie WindPower Nijmegen realiseerde zij Windpark Nijmegen-Betuwe. Op stapel staat nu een project in Nijmegen Noord: Zonnepark de Grit. zonneparkdegrift.nl.

Arnhemse Lijn 2030

Vanaf 28 september jongstleden rijdt Lijn2030 door Arnhem-Zuid om duurzaamheid dichterbij de inwoners te brengen. Het is een Volkswagen Transporter uit 1973, met een elektromotor, Tesla batterijen en op het dak flexibele zonnepanelen. Bewoners kunnen praktische vragen stellen over energiebesparing, zoals aardgasvrij wonen of de aanschaf van zonnepanelen, maar ook over zaken als afvalverwerking, parkeren en speelplekken voor kinderen. Team Leefomgeving gebruikt de bus als tiny office, en houdt spreekuur in de bus.

WATBETERS in Heteren

WATBETERS is een coöperatie in Heteren, een van de kernen van gemeente Overbetuwe. WATBETERS koopt energie in voor Heteren én plaatst zelf zonnepanelen op daken van scholen. Iedereen kan lid worden. Op deze manier regelt het dorp de eigen energie en het geld vloeit terug naar de inwoners. Toon van Asseldonk is burgemeester van gemeente Overbetuwe en lid van The Economic Board. In onderstaande video legt hij uit waarom hij enthousiast is over dit project.

Wind in Wijchen BV

Wijchense ondernemers werken samen aan een windpark naast industrieterrein Bijsterhuizen. Daarbij zet Wind in Wijchen in op een brede deelname van burgers en bedrijven. Naast windmolens staan er zonnepanelen op de planning op de daken van industrieterrein Bijsterhuizen, op landbouwgrond en in waterbekkens. Omwonenden hebben inspraak in het proces, in een Werkatelier bespreken zij met andere betrokken partijen welke voorwaarden belangrijk zijn.

Liemers Energieloket

Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar richtten gezamenlijk een platform in voor burgers die aan de energietransitie willen werken: Het Liemers Energieloket. Daarnaast staan er op het platform mooie voorbeelden van initiatieven vanuit de deelnemende gemeentes. Zo is Hal 12 in Zevenaar een oud industriepand waar nu verschillende sociale en culturele organisaties in zitten. Op het dak van de hal liggen zonnepanelen voor eigen gebruik van het gemeentehuis. Dan zijn er nog 1300 panelen over en die worden een collectief zonnedak voor bewoners.

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!