Regio Arnhem Nijmegen: logistieke draaischijf

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Stadsregio Arnhem Nijmegen

Gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland vindt dat de logistiek in de regio zich moet ontwikkelen van een white spot tot een logistieke hotspot. Dat zei zij tijdens een politiek bestuurlijk debat op 18 januari in Duiven. Bieze nam daar het rapport Logistiek DNA regio Arnhem Nijmegen in ontvangst.

Regio Arnhem Nijmegen: logistieke draaischijf

Logistiek DNA
In het rapport Logistiek DNA regio Arnhem Nijmegen zijn de kwaliteiten van en kansen voor de regionale logistieke sector in kaart gebracht. De logistieke sector in de regio Arnhem Nijmegen is bijzonder ondernemend. Er werken 25.000 mensen en de sector heeft een toegevoegde waarde van 1,65 miljard euro per jaar. Fysiek gezien is de regio een kruispunt van snelwegen, waterwegen en spoor. Het  is daarmee een logistieke draaischijf die nog wordt versterkt met de komst van de A15. De logistieke opleidingen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het logistieke middelbaar onderwijs en het LEC Liemers bieden een uitstekende opleidingsbasis. Deze gunstige uitgangspositie vraagt om verder ontginning en ontwikkeling. Het rapport geeft aan dat logistiek over veel méér gaat dan goederen van A naar B vervoeren. Zo verrichten bedrijven in de regio hoogwaardige logistieke activiteiten. Zij voegen daarmee veel waarde toe, denk bijvoorbeeld aan kwaliteitscontrole, reparatie en assemblage.

Secure Lane
Tijdens het debat benadrukte Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat vervoerders en verladers dringend behoefte hebben aan een zogenaamde Secure Lane. Met camerabeveiliging kan langs de snelweg en op parkeerplaatsen langs de snelweg criminaliteit worden bestreden. Op dit moment wordt een plan voor de realisatie van een Secure Lane langs de A12 uitgewerkt. Onderzoek moet aantonen waar in de regio daar nog meer behoefte aan is. Daarnaast is afgesproken dat een kerngroep geformeerd wordt die een investeringsagenda voor de logistieke sector voorbereid. Maatregelen zoals inzet op strategische acquisitie en een strategische visie voor de logistieke sector zullen daarvan  onderdeel uitmaken. Samen met o.a. de provincie kunnen zo vervolgstappen worden gezet voor een Gelderse logistieke investeringsagenda.

Het rapport Logistiek DNA regio Arnhem Nijmegen is het resultaat van een onderzoek van Buck Consultants. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Lindus, Kamer van Koophandel, Stadsregio Arnhem Nijmegen en het Logistiek Expertise Centrum (LEC). In het LEC participeren onder andere bedrijven als Cito Benelux, D.J. Middelkoop & Zn, Visser Duiven BV, Wim Bosman Groep, Rotra, TNT Express en Vink Kunststoffen BV.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel