Roosendaal start met pilot ‘maatschappelijke participatie’

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Gemeente Roosendaal

De pilot ‘Maatschappelijke participatie’ is in Roosendaal van start gegaan. Er zijn nu vijf mensen uit het bestand van het Werkplein aan de slag, allemaal met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zo vergroten ze hun netwerk en doen ze mee in de maatschappij.

Roosendaal start met pilot ‘maatschappelijke participatie’

Het project heeft een looptijd van een jaar. Het gaat om een nieuwe werkwijze om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten doen in de maatschappij. Voor deze bijstandsgerechtigden is uitstroom naar werk (vooralsnog) niet mogelijk. Er kunnen twintig mensen instromen.

Wie doet wat?

De pilot is een initiatief van RKVV Roosendaal, Innovium en de gemeente Roosendaal. Deelnemers doen hun werk bij RKVV met behoud van uitkering. Dat doen ze zes maanden lang. De selectie gebeurt in stappen. De klantmanager van het Werkplein zoekt in eerste instantie mensen die interesse hebben. Daarna volgt een gesprek met het re-integratiebedrijf. Vervolgens zijn er cursussen. Bijvoorbeeld over samenwerken en omgangsvormen. Tot slot wordt gezocht naar een takenpakket dat bij de deelnemer aansluit: snoeiwerk, communicatie, schoonmaak, toezicht, bardiensten, ondersteuning terreinmeester, gebouwenonderhoud, enzovoorts. De kandidaat gaat aan de slag en doet zijn werk in samenwerking met vrijwilligers van RKVV Roosendaal.

Leren

“De pilot is bedoeld om ervaring op te doen en te leren”, licht Hans Verbraak, wethouder arbeidsmarkt toe. “We willen weten wat er voor nodig is om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt mee te kunnen laten doen. Dat vraagt enerzijds iets van de deelnemers, anderzijds van de ontvangende organisatie. Naar dat soort informatie zijn we op zoek.”

Vrijwilliger blijven

Peter Muller, voorzitter van RKVV is enthousiast: “Ik hoop dat onze voetbalclub deze mensen iets brengt: waardering, structuur, plezier. Het zou mooi zijn als ze ook na de pilot bij ons actief willen blijven. Want ervaren vrijwilligers kunnen we goed gebruiken.” Henk Guise, directeur Innovium, ziet gemotiveerde kandidaten. “Deze groep wil graag. Dat is veelbelovend.”

De gemeente draagt aan het project bij via de expertise van het Werkplein en bekostigt het project met participatiegeld.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!