Slimme bakstenen maken gebouwen zelfvoorzienend

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Technische Unie

Wetenschappers van UWE Bristol melden slimme bakstenen te hebben ontwikkeld die woningen, kantoorgebouwen en openbare ruimtes zelfvoorzienend maken door stroom op te wekken en regenwater te zuiveren.

Slimme bakstenen maken gebouwen zelfvoorzienend

Gebouw als levend organisme

De slimme bakstenen bestaan uit een bioreactor die met biobrandstofcellen en algen is gevuld. De biobrandstofcellen bevatten micro-organismen die onder andere water zuiveren en elektriciteit opwekken door afbraak van organische materialen. Daarnaast zijn de slimme stenen zo ontworpen dat ze zichzelf aanpassen aan de veranderende omgevingsfactoren. Zo kunnen de muren, gemaakt van de slimme bakstenen, de luchttoevoer en de temperatuur in het gebouw afstemmen op de buitentemperatuur en het aantal aanwezigen.

“Een gebouw van bioreactoren zal een grootschalig levend organisme worden dat volledig zelfvoorzienend is in alle milieu- en energiebehoeften van zijn bewoners”, zegt Professor Andrew Adamatzky, wetenschapper aan UWE Bristol.

Bakstenen als elektrische analoge computer

Volgens de wetenschappers werken de bakstenen als een elektrische analoge computer die verschillende functies kan uitvoeren. Zo wordt de bioreactor geprogrammeerd om verschillende bronnen te verwerken zoals grijswater, algen en bacteriën, koolstofdioxide uit de atmosfeer en verschillende soorten voedingsstoffen. Vervolgens levert het systeem onder andere zuiver water, kunstmest, fosfaat, zuurstof, bio-afbreekbare wasmiddelen, elektriciteit en herbruikbare biomassa op.

Rachel Armstrong, hoogleraar Experimentele architectuur aan de Universiteit van Newcastle, zegt: ‘Het project is ongelooflijk spannend. Het is het samenbrengen van levende architectuur, informatica en engineering om een nieuwe manier te vinden om globale kwesties aan te pakken, zoals duurzaamheid."

Living Architecture Project (LIAR)

Voor dit Living Architecture (LIAR) project werkt de UWE Bristol samen met onder andere de Newcastle University. Doel van het project is om milieuproblemen in de gebouwde omgeving aan te pakken door natuurlijke bronnen te combineren met technologische innovaties. Het project wordt gefinancierd door het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Meer informatie over TECHNISCHE UNIE B.V. EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!