Sociale innovatie arbeidsmarkt: meer mensen duurzaam werk bieden
- 19 mrt., 2018
- Arbeidsmarkt
- Bron: Gemeente Moerdijk
Onlangs is er een unieke samenwerking gestart om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toegang tot duurzaam werk te bieden. Deze mensen hebben vaak moeite om de stap richting volledige uitkeringsonafhankelijkheid te maken.
Ze ervaren een arbeidsmarkt die bestaat uit losse opdrachten, waarin eenlangdurige arbeidsovereenkomst met een werkgever vaak niet haalbaar blijkt.
Pilot
In de regio West-Brabant is een pilot gestart waarin verschillende gemeenten, verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant, WVS en Randstad samenwerken om deze mensen een concrete opstap naar de arbeidsmarkt te bieden. Een sociale innovatie die zorgt voor meer werkzekerheid met een marktconform maandsalaris. Onlangs tekenden de betrokken partijen een intentieverklaring.
Opstap naar de arbeidsmarkt
De eerste prioriteit is mensen helpen de opstap te maken naar de arbeidsmarkt, zodat ze weer kunnen ervaren wat het is om aan het werk te zijn en vaardigheden op kunnen doen. WVS biedt hiervoor een leerwerktraject aan waarin aandacht is voor competenties en logistieke vakvaardigheden. Vervolgens worden deze mensen begeleid om ook aan het werk te kunnen blijven. In de pilot krijgen zij een jaarcontract aangeboden, met het uiteindelijke doel ook na dat eerste jaar op eigen benen te staan en zelfstandig door te stromen naar ander werk.
Inge Dijkstra, directeur Randstad HR Solutions:
“Iedereen verdient een kans op een baan. Met werk- en inkomenszekerheid en een marktconform inkomen. Niet een minimumuurloon, maar een minimum maandloon om van te kunnen leven en aan vaste lasten te kunnen voldoen. Individuele bedrijven kunnen vaak geen inkomenszekerheid bieden. De samenwerking met andere bedrijven, gemeenten en Randstad maakt dat wel mogelijk. Een werknemer werkt dan bij één of meerdere werkgevers, afhankelijk van waar op dat moment passend werk is.”
Kandidaat centraal
Binnen de pilot wordt een groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk geholpen in de lokale logistieke dienstverlening. West-Brabant biedt als logistieke hotspot veel mogelijkheden voor zij-instromers. Een belangrijk onderdeel van de innovatie is er voor zorgen dat mensen aan het werk kunnen blijven. Dat vraagt om maatwerk, waarbij de kandidaat centraal staat. Dit betekent dus ook investeren in manieren om het werkgeverschap beter aan te laten sluiten op wat de kandidaat nodig heeft. Bijvoorbeeld met begeleiding op de werkvloer, certificering van werkervaring, taalondersteuning of opleidingen.
Thomas Zwiers, wethouder van de gemeente Moerdijk en bestuursvoorzitter Werkplein Hart van West-Brabant:
“Werk maakt het voor mensen mogelijk om uit een sociaal isolement of armoede te komen. En te blijven. Door samen te werken in een regionaal ecosysteem willen we de eerste stap naar een baan laagdrempeliger maken. Met de pilot willen we op een sociaal innovatieve manier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een toekomst bieden binnen de logistiek en het aantal bijstandsuitkeringen nog verder laten dalen. In onze regio hebben we nu al 4,6% minder uitkeringen dan eind maart een jaar geleden. De samenwerking zorgt voor een win-win situatie: kansen voor mensen die op zoek zijn naar een baan en minder kosten aan uitkeringen voor gemeenten.''
Meer informatie over WVS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!