Tafel Routenetwerken van start in Stedendriehoek
- 25 mrt., 2014
- Toerisme & Recreatie
- Bron: Regio Stedendriehoek
In de Stedendriehoek is de Tafel Routenetwerken opgericht. Binnen deze tafel werken diverse partijen samen om de mogelijkheden te verkennen voor het uitbouwen en verbeteren van de routenetwerken.
Dit om de beleefbaarheid en toegankelijkheid van het landschap te vergroten en de (plattelands)economie te versterken.
Rijke variatie aan landschappen
De Stedendriehoek kenmerkt zich door een rijke variatie aan landschappen en heeft zowel de Veluwe, Salland, de Achterhoek als de IJssel en IJsselvallei in huis. Een unieke combinatie! Kenmerk van al die landschappen is de afwisseling van stad, land, dorpen en landgoederen op relatief korte afstand van elkaar. Er valt daarmee een hoop te beleven in de Stedendriehoek, zowel voor de recreant als de toerist. Maar de potentie hiervan is nog vele malen groter. Er liggen nog volop kansen om zowel de economie als de beleefbaarheid en toegankelijkheid van het landschap te vergroten. Niet alleen ten dienste van de eigen inwoners en bedrijven, maar ook om aantrekkelijk te zijn voor bezoekers van buiten. Het landschap is een van de belangrijkste troeven voor het verbeteren van het vestigingsklimaat in de Stedendriehoek.
Deelnemers
De deelnemende partijen tot nu toe zijn de regio Stedendriehoek, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, ANWB, Salland Marketing, Wandelnet, gemeente Apeldoorn en Rustpunt.nu. Ook is er expertise vanuit regio Twente betrokken. Dit aantal kan nog worden uitgebreid. Voorzitter van de tafel is Arjan Vriend, directeur van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De tafel gaat als eerste kijken of het mogelijk is het routenetwerk voor wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden in de Stedendriehoek verder te verbeteren en uit te bouwen. Ook zal worden onderzocht hoe routenetwerken in de Stedendriehoek in de markt kunnen worden gezet. Daarvoor worden op dit moment ook studenten van Saxion ingezet.
Routenetwerken in de Stedendriehoek
In de Stedendriehoek bestaan op dit moment meerdere routenetwerken. Het fietsknooppunten systeem lijkt redelijk dekkend te zijn voor de hele regio, maar op het gebied van wandelen, mountainbiken, varen en paardrijden zijn er regionaal grote verschillen. In het Sallandse deel van de Stedendriehoek (gemeente Deventer) is het afgelopen jaar een uitgebreid wandelnetwerk uitgerold en zijn verschillende mountainbike routes gemaakt. De Achterhoek bekijkt eveneens de mogelijkheden voor een routenetwerk. Met name rond de Veluwe is er op dit moment een netwerk van klompenpaden en in Epe is er een stelsel van ruiterpaden dat is bewegwijzerd. Verder is er een aantal lange afstandswandelroutes dat de regio kruist.
Planning tafel
De periode tot aan de zomer wordt gebruikt voor inventarisatie en onderzoek. De tweede helft van 2014 is bedoeld voor het verkrijgen van draagvlak en financiering.
Meer informatie over Cleantech Regio:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!