Te veel onveilige situaties in de bouw
- 29 sep., 2016
- Bouw
- Bron: RegioinBedrijf
Al jaren is veiligheid op de werkvloer een belangrijk thema binnen bouwbedrijven. Ondanks initiatieven vanuit de bouw om de veiligheid te verbeteren, zijn er volgens vakbond FNV nog altijd te veel gevaarlijke situaties.
Beeldrechten: Flickr
Om die reden heeft de vakbond besloten een meldpunt te openen waar onveilige situaties op de bouwplaats direct kunnen worden doorgegeven
Toename aantal bedrijfsongevallen
De bouw staat al jaren in de top drie van gevaarlijkste werkplekken in Nederland. Uit gegevens van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt zelfs dat werken in de bouw de afgelopen jaren niet veiliger is geworden, maar juist onveiliger. Het aantal bedrijfsongevallen is in de eerste helft van dit jaar namelijk fors toegenomen in vergelijking met het aantal bedrijfsongevallen vorig jaar. Toen kwamen in de eerste helft van het jaar 27 mensen om het leven bij een bedrijfsongeval. Dit jaar waren dat er 42. Ook steeg het aantal ernstige ongevallen met 14 procent. Vakbond FNV noemt de situatie 'onacceptabel' en geeft aan niet langer toe te willen kijken hoe het aantal (fatale) ongevallen nog verder oploopt.
Meldpunt Veiligheid in de Bouw
De FNV begint haar 'Veiligheid in de Bouw'-campagne met het rondsturen van een folder waarin aandacht wordt gevraagd voor de problematiek. Wanneer leden van de FNV gevaarlijke situaties zien, worden zij opgeroepen dit te melden. Dat kan onder andere via kaartjes, mail, telefoon en de FNV Bouw App (ook anoniem). "Na binnenkomst pakken we een melding zo snel mogelijk op. Een netwerker of bestuurder neemt poolshoogte op de bouwplaats. We overleggen met de bouwvakkers en samen met hen spreken we de uitvoerder aan op de onveilige situatie. In extreme gevallen schakelen we de Inspectie SZW in, waarmee wij in deze campagne samenwerken. Die kan een bouwplaats stilleggen.", aldus Willem Dijkhuizen, campagneleider van het meldpunt.
In veel gevallen zal het echter niet zo ver komen. De meeste ongevallen zitten in een klein hoekje en kunnen met enkele aanpassingen voorkomen worden. Zo draagt een gemakkelijk te gebruiken stapelaar of heftruck al bij aan het verlagen van het risico op ongevallen. Buiten de aankoop van een veilig exemplaar, is het dan wel belangrijk dat een bedrijf een aanvangscontrole verplicht stelt. Op deze manier hoopt de vakbond het gedrag van bouwvakkers rond veiligheid te veranderen. Dijkhuizen: "We hebben als vakbond de taak ons in te zetten voor goede arbeidsomstandigheden, voor en samen met werknemers op de bouw. Dat doen wij altijd al, en het komende jaar gaan wij ons dubbelop inzetten voor het terugdringen van het aantal ongevallen."
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!