Toestemming minister voor oprichting Westerschelde Ferry BV

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Zeeland

Vanaf 1 januari 2015 varen de schepen tussen Vlissingen en Breskens niet meer onder de vlag van Veolia. Vanaf dat moment beheert de Westerschelde Ferry BV de veerdienst.

Toestemming minister voor oprichting Westerschelde Ferry BV

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft zijn goedkeuring verleend aan de oprichting van deze BV, die een dochteronderneming is van de Provincie Zeeland. Parallel aan de beslissing van de minister hebben GS vanochtend de nieuwe dienstregeling en tarieven vastgesteld.

Er verandert niet veel

Voor reizigers verandert er niet veel; zij moeten voortaan een abonnement of een los kaartje kopen bij de Westerschelde Ferry BV. Reizen met een OV-chipkaart kan ook. Om de kosten te beperken, vaart de boot minder frequent tijdens daluren. De nieuwe dienstregeling en tarieven zijn te vinden op www.zeeland.nl en in de bijlage.

De meeste tarieven stijgen marktconform met gemiddeld 2%. Het papieren kaartje stijgt iets meer, gemiddeld 4%, met maximaal 35 cent (retour incl. fiets/brommer). Een enkele reis op een papieren kaartje wordt 10 cent duurder, en met de OV-chipkaart 3 cent.

Momenteel verzorgt Veolia de afvaarten van de veerboten. Dit contract loopt op 31 december 2014 af. Bij de aanbesteding van de veerdienst heeft zich geen nieuwe vervoerder aangediend. Gedeputeerde Staten vinden de veerverbinding tussen Vlissingen en Breskens een belangrijke schakel in het Zeeuwse OV-netwerk. Daarom hebben zij besloten om een dochteronderneming op te richten, die ervoor moet zorgen dat de veerboten ook in 2015 en volgende jaren blijven varen. Deze situatie blijft bestaan tot en met uiterlijk 2018. In die periode wordt de veerdienst opnieuw aanbesteed.

Zelfstandige organisatie

De Westerschelde Ferry BV opereert als zelfstandige organisatie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft goedkeuring verleend aan de oprichting van de BV. Het personeel van Veolia komt in dienst van de nieuwe BV en behoudt de huidige rechtspositie en arbeidsvoorwaarden. De Provincie Zeeland houdt de vinger aan de pols en controleert of de BV volgens de afspraken functioneert. Wijzigingen van tarieven, dienstregeling en niet voorziene grote uitgaven kunnen alleen plaatsvinden met goedkeuring van het college van GS.