Topsectoren goed voor de werkgelegenheid

Uit een inventartisatie, door het CBS in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, blijkt dat bedrijven, die behoren tot een van de 9 topsectoren, werk bieden aan totaal 1,6 miljoen mensen.

Topsectoren goed voor de werkgelegenheid

Ruim 260.000 bedrijven, een kwart van de bedrijven in Nederland, behoren tot een van de 9 topsectoren. Deze bedrijven zorgen samen voor 38% van de Nederlandse productie. In de topsectoren is in 2010 8,5 miljard euro uitgegeven aan innovatie, bijna twee derde van alle innovatie-uitgaven van het Nederlandse bedrijfsleven.

Agro & food


Onder Agro & food verstaat het CBS de primaire productie van grondstoffen voor levensmiddelen en de verwerking hiervan in de voedingsmiddelenindustrie. De keten daaromheen zoals logistiek, handel en financiële dienstverlening en onderzoek en ontwikkeling wordt buiten beschouwing gelaten.

De Agro- & foodsector levert in 2010 ongeveer 6% van de productie en 3% van de toegevoegde waarde van Nederland. Met 73 miljard euro is de Agro- & foodsector in termen van productie, na de High tech systemen en materialen en Chemie, de op twee na grootste topsector. Er werken 213.000 personen (in fte) in de Agro- & foodsector, dat is bijna 3% van Nederland. De Agro- & foodsector kent met 91.000 personen het hoogste aantal zelfstandigen van alle topsectoren.

De Agro- & foodsector zorgt voor ongeveer 7% van de totale innovatie-uitgaven in Nederland. De voedingsmiddelenindustrie doet de meeste zachte R&D-uitgaven, zij doet 88% van al het onderzoek zelf. De veelal kleine bedrijven uit de primaire productie hebben minder mogelijkheden om zelf onderzoek te doen, bijna 50% van hun zachte R&D-uitgaven gaat naar uitbesteed onderzoek.

Life sciences & Health


Life sciences & health is een innovatieve en technologie-intensieve sector gericht op de gezondheid van mens en dier. De topsector Life sciences & health is sterk verweven met andere topsectoren. Vooral agro- en food en High tech systemen en materialen zijn van belang.

De topsector Life sciences & health is relatief klein: in 2010 bevat de sector ruim 2.000 bedrijven, wat overeenkomt met 0,2% van alle bedrijven in Nederland. Bijna drie kwart van de bedrijven uit de Life sciences & health valt binnen de subsector Medische instrumenten. Ondanks de geringe omvang is de Life sciences & health wel verantwoordelijk voor 13% van de R&D-uitgaven in Nederland.

Tuinbouw en uitgangsmaterialen

De topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen omvat de gehele tuinbouwketen vanaf het bouwen van de kassen, het telen van de zaden tot aan het veilen van groenten, fruit en bloemen. De bedrijven uit de sector Tuinbouw en uitgangsmaterialen zijn in de Monitor onderverdeeld in twee subsectoren: 'Primaire productie' en 'Overig'.

De sector Tuinbouw en uitgangsmaterialen creëert bijna 2% van zowel de productie als toegevoegde waarde van Nederland. Er zijn 130.000 mensen werkzaam (in fte), dat is bijna 2% van totaal Nederland. Deze mensen werken samen in ruim 18.000 bedrijven. Kenmerkend voor de sector Tuinbouw en uitgangsmaterialen is de relatief hoge uitvoerwaarde van goederen, ongeveer drie kwart van de tuinbouwproductie gaat naar het buitenland.

De sector Tuinbouw en uitgangsmaterialen gaf in 2010 bijna 500 miljoen euro uit aan innovatie. Dat is iets meer dan 5% van de toegevoegde waarde. Hiermee scoort de topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen ruim twee keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Het zijn voornamelijk de bedrijven in de keten om de 'Primaire productie' heen die deze uitgaven voor hun rekening nemen. Zo ligt het aandeel van de subsector 'Overig' op bijna 8%, terwijl de 'Primaire productie' maar net iets meer dan 2% van de toegevoegde waarde uitgeeft aan innovatie.

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel