Wet Werk en Zekerheid door Eerste Kamer
- 12 jun., 2014
- Arbeidsmarkt
- Bron: MKB Nederland
Er komt een nieuw ontslagrecht en een aangepast systeem voor flexcontracten. De Eerste Kamer heeft de Wet Werk en Zekerheid, waarin dit wordt geregeld, op 10 juni met ruime meerderheid aangenomen.
Ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn hier tevreden mee. De wet vloeit voort uit de afspraken in het Sociaal Akkoord van werkgevers, werknemers en kabinet in april 2013.
Transitievergoeding
Het nieuwe ontslagrecht wordt eenvoudiger, goedkoper en meer voorspelbaar, stellen de ondernemingsorganisaties. De dure kantonrechtersformule voor ontslagvergoedingen verdwijnt. Wel krijgen werknemers recht op een transitievergoeding, maar die is veel lager dan de oude kantonrechtersformule. En inspanningen om de werknemer een andere baan te bezorgen kunnen van de transitievergoeding worden afgetrokken zodat die ook tot nul kan worden verlaagd.
Minder processen
Omdat de ontslaggronden en de vergoedingen duidelijk vastliggen is de kans klein dat er na een ontslag nog processen worden gevoerd bij de rechter. Alleen voor uitzonderingsgevallen waarin de werknemer of de werkgever zich extreem onredelijk heeft gedragen, kan er nog van de vergoeding worden afgeweken (“muizengaatje”), aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.
Tijdelijke contracten
Opeenvolgende tijdelijke contracten blijven mogelijk. Om te zorgen dat mensen niet meer onevenredig lang in tijdelijke contracten blijven hangen, zijn de mogelijkheden om tijdelijke contracten aan elkaar te rijgen, wel ingeperkt. Daarbij zijn in de nieuwe wet de mogelijkheden voor uitzendarbeid onaangetast gebleven, een voorwaarde die werkgevers bij het overleg over het flexakkoord ook hadden gesteld.