Wind- en gasbedrijven slaan handen ineen met nieuwe tender
- 29 mrt., 2017
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Rijksoverheid
De windsector is relatief nieuw op de Noordzee. Gas- en oliebedrijven zijn er al jaren actief. Met de tender Systeemintegratie op de Noordzee kunnen ze succesvol de handen ineen slaan.
Samenwerking biedt veel commerciële kansen, zeggen René Peters en Bob Meijer van de Topsector Energie. Offshore is er volop ruimte voor energie én synergie.
Van 3 april tot en met 23 mei is de tender open. "Organisaties in de gas- en oliesector en in windenergie kunnen dan voorstellen indienen om samen te werken", zegt Meijer. De programmadirecteur van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Wind op Zee ziet veel voordelen. "Gas- en oliebedrijven hebben veel ervaring met werken op de Noordzee. De windsector heeft inmiddels ook veel ervaring en een groot aantal operationele windparken. Daar liggen samenwerkingsmogelijkheden op organisatorisch en technisch gebied. Die samenwerking kan ook in de kosten schelen." Lees meer op Systeemintegratie op de Noordzee.
Vooronderzoek naar kansen
Als hoofdlijnmanager van TKI Gas deelt Peters de mening van Meijer. "We hebben vooronderzoek gedaan naar mogelijkheden voor samenwerking. Hoe kun je wind en gas tot 1 stabiel, betaalbaar en duurzaam energiesysteem vormen? Dat zit naast delen van ervaring en kostenreductie ook in de koppeling van netwerken. Maar interessant is ook om windenergie direct te gebruiken voor gasplatforms. Bijkomend voordeel is dat platforms dan minder CO2 uitstoten." Lees meer op North Sea Energy Innovation Project.
Windenergie opslaan
Meijer hoopt op mooie voorstellen in de tender. Ze kunnen de energietransitie een impuls geven. "Wind op zee groeit. Er wordt nu al onderzocht of je opgewekte windenergie kunt opslaan of omzetten naar gas. Dat zou op de platforms kunnen. Via de huidige pijpleidingen breng je deze groene energie naar land." Peters: "Nederland kan zo een kennisvoorsprong opbouwen en nieuwe concepten ontwikkelen om te exporteren."
Tijd is rijp voor samenwerking
Volgens Peters is nu de tijd rijp voor synergie, want olie en gas raken op. "Voordat we die infrastructuur opruimen, moeten we nu bedenken hoe we die kunnen inzetten voor windenergie." Meijer beaamt dit. ‘Met 700 MW en in de toekomst zelfs 1.000 MW per jaar groeit windenergie razendsnel. Hoe eerder we daarin innovatief samenwerken, hoe beter."
Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):
Bekijk het complete instantieprofiel