Zeeuws/West-Brabants consortium levert eerste vlasvezel Biocomposiet gevel

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Biobased Delta

Bij Woonbron in Delft is een eerste woning gerealiseerd met het Growing Green concept, een duurzaam en architectonisch verantwoord renovatieconcept voor gestapelde bouw.

Zeeuws/West-Brabants consortium levert eerste vlasvezel Biocomposiet gevel

Het biobased composiet geveldeel op basis van vlasvezel, hierin een belangrijke element, is ontwikkeld door een Zeeuws/West-Brabants consortium van bedrijven.

Een Zeeuws/West-Brabants consortium ontwikkelt bouwproducten voor woningen op basis van vlasvezelcomposiet. Eind mei is een innovatief vlasvezel gevel-element geplaatst, waarmee appartementen één voor één ingrijpend gerenoveerd kunnen worden, dankzij de slimme techniek die in het element is verwerkt. Het gevel-element is van vlasvezelcomposiet, met daarin een lucht-warmtepomp verwerkt. Dankzij deze aanpassing per appartement, dalen de energiekosten voor de bewoners spectaculair.

Het Zeeuws-Brabantse consortium dat het vlasvezelcomposiet heeft ontwikkeld, bestaat uit vlasproducent Van de Bilt zaden en vlas, biocomposietbedrijf NPSP, bouwteam Faktorplus en Bouwmaterialen handel Logus – de Hoop en wordt ondersteund vanuit het OP-Zuid programma.

Als onderdeel van de ontwikkeling van bouwproducten is een product voor de renovatie van woningbouw een logische. Hiervoor is het Vlas-consortium een samenwerking aangegaan met het Growing Green Concept.

Voordeel Biocomposieten

Door het gebruik van vlasvezel in plaats van glasvezel en biobased hars in plaats van aardolie gebaseerde hars in composieten, ontstaat een materiaal met een zeer lage CO2 voetafdruk, dat na de lange gebruiksfase goed verwerkt kan worden. Het biobased composiet materiaal op basis van vlas is sterk en stijf bij een laag gewicht, hierdoor kan het makkelijk vervoerd en geïnstalleerd worden op de uiteindelijke locatie. Daarnaast is het materiaal vormvrij. Een van de voordelen in het Growing Green concept is de goede geluids- en trillingsabsorptie van het biocomposiet materiaal. Uit onderzoek van de TU-Delft blijkt dat dit 7 keer beter is dan glasvezel composiet. Hierdoor wordt het geluid dat de lucht-lucht warmtepomp produceert beter geabsorbeerd.

Growing Green

Woningbeheerders zoals woningcorporaties en verenigingen van eigenaren staan voor een grote opgave. Vanwege wetgeving, duurzaamheid en veranderende woonwensen dient een flink deel van bestaand gestapelde woningbouw voorbereid te worden op de toekomst. Growing Green heeft daarom met een groot aantal partners in de bouwketen een slim concept ontwikkeld, waarmee appartementen eenvoudig toekomst- en levensbestendig kunnen worden gemaakt, terwijl ook de isolatiewaarde erg hoog is. Via het Growing Green concept worden nieuwe gevelelementen aangebracht: Het appartement krijgt hoogwaardig geïsoleerde gevels, die zijn voorzien van nieuwe houten kozijnen met driedubbel glas, aan de gevel van het appartement wordt een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd, die is geïntegreerd in een functioneel gevelelement van vlasvezel versterkt biocomposiet. Hierin zullen ook plantenbakken komen.

Deze nieuwe gevelelementen worden prefab aangeleverd, zijn eenvoudig te installeren en hebben een geluidsisolerende werking. Door deze aanpassing verdwijnt de verwarmingsketel en/of het warmwatertoestel uit het appartement. Er blijft alleen een 'cilinderunit' over, een soort voorraadvat met daarin verwarmd water voor de lage temperatuur convectoren en warm tapwater voor douche- en keuken tappunten. Naast de energetische verbetering richt het concept zich op het realiseren van een gezond, veilig en vooral comfortabel binnenklimaat. Iets wat van minstens even belangrijk is. Er wordt daarom ook een gebalanceerd ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning aangebracht. De opstelling hiervan bevindt zich samen met de cilinderunit en het buffervat in een speciaal ontwikkelde prefab installatieruimte.