ZLTO gaat intensief samenwerken met FoodDelta Zeeland

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: ZLTO

Lekker Regionaal Product (LRP) en FoodPort Zeeland hebben aangekondigd te gaan fuseren tot stichting FoodDelta Zeeland. De nieuwe stichting gaat intensief samenwerken met ZLTO.

ZLTO gaat intensief samenwerken met FoodDelta Zeeland

LRP en FoodPort Zeeland maakten dat bekend tijdens het netwerkevent ‘Samenwerken door Verbinding’ dat donderdag plaatsvond in Kamperland. Naast leden van beide stichtingen waren afgevaardigden van de provincie, gemeenten en ondernemers aanwezig.

LRP is een coöperatief samenwerkingsverband van ondernemers uit de agrarische, visserij-, horeca-, retail- en recreatie & toerisme-sector waarbij streekproducten centraal staan. FoodPort Zeeland is een economisch cluster van bedrijven dat actief is in de primaire productie, de verwerking, de handel en de logistiek van food.

Beide stichtingen waren veelal actief rondom dezelfde thema’s, zoals innovatie en kennisontwikkeling van ondernemers. Ze zijn van mening dat ze samen meer kunnen bereiken dan alleen. Gezamenlijk kunnen ze grotere projecten aanpakken, verbindingen leggen tussen elkaars netwerk en nieuwe crossovers tot stand brengen.

Intensieve samenwerking met ZLTO

De nieuwe stichting gaat intensief samenwerken met ZLTO. Denk aan projectontwikkeling. Maja van Putten van ZLTO geeft als voorbeeld het zoeken naar nieuwe teelten als alternatief voor de verzilting van landbouwgronden. ‘Door het doen van onderzoek kunnen we ondernemers helpen die hiermee te maken hebben. Doe je dat in een groter geheel dan maak je meer kans op Europese subsidies.’

Een andere vorm van samenwerking is de promotie bevorderen van Zeeuwse producten. ‘Voor ZLTO-leden is het zeer interessant om in aanmerking te komen voor het Zeker Zeeuws Keurmerk’, zegt Van Putten. ‘Een keurmerk geeft consumenten vertrouwen. Zij zijn op zoek naar zekerheid, voedselveiligheid en ambacht.’

Zeeland profileert zich als een van de foodregio’s van ons land. De foodsector is een van de belangrijke sectoren van de Zeeuwse economie. FoodDelta Zeeland kan dit imago versterken door minder versnipperd naar buiten te treden. Volgens Van Putten biedt de nieuwe stichting kansen voor de toekomst door als één krachtig front te opereren en nieuwe initiatieven te ontwikkelen.’

De samenwerkingsovereenkomst tussen de nieuwe stichting en ZLTO zal medio april worden getekend. Naast de samenwerking met ZLTO zal stichting FoodDelta Zeeland ook met andere organisaties samenwerkingen aangaan, zoals het onderwijs en de overheid, foodondernemers, verwerkers en logistieke partners.

Provincie Zeeland is een groot voorstander van samenwerking in ketenverband

‘Het biedt kansen voor verdere ontwikkeling. Innovatie en duurzaamheid zijn daarbij leidende begrippen’, licht gedeputeerde Jo-Annes de Bat toe. Volgens De Bat is Zeeland naast de primaire productie ook sterk in voedselverwerking en verwaarding. ‘Het bijzondere van de Zeeuwse foodsector is dat die breed opgezet is. We hebben hier zowel grote industriële voedselverwerkende bedrijven als kleine producenten van streekproducten. Allebei bieden ze op hun eigen manier toegevoegde waarde aan het Zeeuwse product.’

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel