5 Tips om ziekteverzuim te voorkomen
- 12 feb., 2014
- Arbeidsmarkt
Het voeren van een ziekteverzuimbeleid is een wettelijke plicht, voor jou als werkgever. Immers, als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van jouw medewerkers.
Om, met name kortdurend, ziekteverzuim tegen te gaan heeft OPmaat advies & begeleiding enkele tips voor jou:
Houdt contact met je (zieke) werknemer
Als jouw werknemer zich regelmatig voor een korte duur ziek meldt, is het raadzaam om een gesprek met hem/haar aan te gaan om de oorzaak te achterhalen. Soms kan een kleine aanpassing in de werkzaamheden veel oplossen.
Maak duidelijke afspraken met betrekking tot verzuim
Een ziekteverzuimbeleid maakt de regels omtrent verzuim inzichtelijk, waarbij ook aandacht wordt besteedt aan bijvoorbeeld zorgverlof en calamiteitenverlof.
Controleer zieke werknemers
Als je het vermoeden hebt dat een werknemer onterecht verzuimt, dan is een bezoek op het verpleegadres het overwegen waard. Ook het aanvragen van een spoedcontrole bij de arbodienstverlener behoort tot de mogelijkheden.
Verhoog de drempel voor ziekmeldingen
Uit de praktijk blijkt dat werknemers zich minder makkelijk ziek melden als zij dit persoonlijk moeten doen bij hun direct leidinggevende en als zij taken en opdrachten moeten doorgeven die niet kunnen blijven liggen. Accepteer dus geen ziekmelding via sms of e-mail.
Zorg voor een prettige cultuur op de werkvloer
Wellicht een van de meest belangrijke zaken waar je zelf de hand in hebt. Verbondenheid én verantwoordelijkheid bij de werkzaamheden en de onderneming dienen gecultiveerd en gekoesterd te worden. Een werknemer zal zich minder snel ziek melden als hij weet wat de gevolgen zijn van zijn afwezigheid voor de directe collega’s en de werkzaamheden.
Dit artikel is geschreven door OPmaat advies & begeleiding. OPmaat advies & begeleiding geeft maatwerk begeleiding aan organisaties die hun positie willen verbeteren en versterken. |
Meer informatie over GROEIKOMPAS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel