5 valkuilen bij internationaal zakendoen

  • Financieel & Juridisch

Of je nu importeert of exporteert, deze 5 valkuilen liggen op de loer.

5 valkuilen bij internationaal zakendoen

Als je internationaal zakendoet kom je al snel op onbekend terrein. Hier spreekt je zakenpartner een andere taal en gelden andere regels dan op de thuismarkt. Voorkom dat je bij de start van je internationale ambitie al onderuit gaat.

Of je nu importeert of exporteert, deze 5 valkuilen liggen op de loer. In dit artikel lees je hoe je er niet intrapt.

1. Je onderschat cultuurverschillen

Je buitenlandse leverancier of afnemer heeft een andere manier van zakendoen dan jij. Nederlanders communiceren vaak direct en willen snel zakendoen. Dit kan in andere culturen hard en onbeleefd overkomen. Buitenlandse markten hebben andere regels, wetten, talen en culturen. Persoonlijke relaties onderhouden en kennis opdoen over de lokale cultuur zorgt voor onderling vertrouwen. Investeer hier tijd in.

Verdiep je vooraf in de do’s and dont’s bij het zakendoen in een ander land Als je in het buitenland wilt slagen houd je rekening met cultuurverschillen en past je gedrag hierop aan. Zie cultuurverschillen niet als hindernissen, maar als kansen om je zakenpartner beter te leren kennen.

2. Je bent onvoldoende voorbereid

Voordat je start met internationaal zakendoen zet je een aantal stappen ter voorbereiding. Voer eerst een marktonderzoek uit voordat je aan buitenlandse markten gaat leveren. Denk na over je motivatie en breng met een interne en externe analyse je bedrijf en de nieuwe markt in kaart. Ga in gesprek met je lokale zakenpartner en onderzoek wat hij belangrijk vindt aan een product. Zo kun je slim inspelen op lokale wensen en hierop je product en marketing afstemmen. Denk bij je voorbereiding ook aan je personeel. Jouw plannen beïnvloeden hun werkzaamheden. Breng ze vooraf op de hoogte en neem ze mee in jouw plannen.

Met het stappenplan exporteren en stappenplan importeren krijg je meer inzicht in je export- en importproces.

3. Je houdt geen rekening met producteisen en -aansprakelijkheid

Bij de import en export van producten krijg je met producteisen van het bestemmingsland te maken. Producten moeten veilig en bruikbaar zijn voordat je ze op de markt brengt en hiervoor ben je aansprakelijk. Onderzoek vooraf welke wetten en regels gelden in het land waar je verkoopt.

In de Acces2Markets-database
staan producteisen, normen en procedures per land. Je hebt hiervoor een HS-code van het product dat je wilt importeren of exporteren nodig. Wanneer je zakendoet binnen de EU kunnen Product Contact Points

van het bestemmingsland je verder helpen.

4. Je hebt een onbetrouwbare leverancier of afnemer

Als je contact met een buitenlandse leverancier of afnemer hebt, wil je graag weten met wie je zakendoet en of deze partij betrouwbaar is. Met een onbetrouwbare zakenpartner loop je risico op financiële- of reputatieschade. Je partnerkeuze is vaak een combinatie van onderbuikgevoel en toetsen op papier. Een kredietbeoordelaar
kan voor je uitzoeken of je leverancier of afnemer financieel stabiel is. Verder kun je informatie inwinnen bij buitenlandse handelsregisters of Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.

Leg de afspraken met je buitenlandse zakenpartner schriftelijk vast. Bij een geschil met je zakenpartner verlaat je mogelijk het Nederlands rechtssysteem en geldt het buitenlands recht.

5. Je loopt betalingsrisico

Vermijd zoveel mogelijk betalingsrisico's als je internationaal zakendoet. Als exporteur wil je zeker weten dat je betaald krijgt als je goederen levert. Als importeur wil je jouw levering op tijd ontvangen, zeker wanneer je vooruitbetaalt.

Verschillende betalingsoplossingen verkleinen het risico van non-betaling en levering. Vraag als exporteur bijvoorbeeld om een gedeeltelijke vooruitbetaling of werk met deelfacturen. Andersom kun je als importeur onderhandelen en om deelfacturen vragen. Als je over de grens inkoopt of levert vindt de betaling mogelijk in een andere valuta dan euro’s plaats. Bespreek of betalen in euro’s mogelijk is. Zo voorkom je een eventueel valutarisico.

Wil je de grens over en internationaal ondernemen? Verken je mogelijkheden in deze landen.

Meer informatie over KvK Inlichtingen Handelsregister:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!