Alternatief voor 'Beschikking geen loonheffingen'
- 21 apr., 2015
- Financieel & Juridisch
De 'Beschikking geen loonheffingen' komt er zoals reeds verwacht definitief niet als opvolger van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). De VAR gaat wel verdwijnen. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer.
Modelovereenkomsten
Per 1 januari 2016 zal de vraag of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en afdragen in eerste instantie beoordeeld gaan worden aan de hand van modelovereenkomsten. Bedrijfssectoren, maar ook individuele opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen overeenkomsten aan de Belastingdienst voorleggen. Aan de hand van deze overeenkomsten vindt een eerste beoordeling plaats van de arbeidsverhouding.
Indien de Belastingdienst van oordeel is dat er geen sprake is van een (echte) dienstbetrekking en de overeenkomst ook wordt uitgevoerd zoals beschreven in de overeenkomst, is de opdrachtgever gevrijwaard van naheffingen. Mocht achteraf blijken dat de overeenkomst niet wordt nageleefd, dan kan dat anders zijn. Die eerste beoordeling geeft geen oordeel over de fiscale status (ondernemer of niet) van de opdrachtnemer. Wel betekent dit dat als conform de modelovereenkomst wordt gewerkt, de opdrachtnemer niet in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een WW-uitkering of WIA-uitkering. UWV en Belastingdienst werken met elkaar samen bij de beoordeling van de overeenkomsten.
Fictieve dienstbetrekkingen
Behalve bij een echte dienstbetrekking geldt er ook inhoudingsplicht en verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen bij een aantal zogeheten fictieve dienstbetrekkingen. Zo zou - als aan de criteria wordt voldaan - ook bij het aangaan en uitvoeren van een modelovereenkomst sprake kunnen zijn van een fictieve dienstbetrekking als thuiswerker of gelijkgestelde. Om dit te voorkomen worden de criteria aangepast. Als er gewerkt wordt op basis van de modelovereenkomst, zal ook geen sprake meer zijn van een fictieve dienstbetrekking als thuiswerker of gelijkgestelde.
Inwerktreding
De nieuwe regels moeten op 1 januari 2016 in werking treden, maar het is nu al mogelijk overeenkomsten voor te leggen aan de Belastingdienst. Een eventuele VAR blijft gedurende 2015 ook nog geldig.
Contact
Wilt u zekerheid voor de groep opdrachtnemers waarmee u werkt? Wilt u weten hoe u een juiste overeenkomst opstelt en wat er in moet staan om deze te laten goedkeuren? Neem dan contact op met de Adviesgroep Loon- & Premieheffing. De specialisten van BDO kunnen in samenwerking met u de modelovereenkomsten opstellen.
Seminar flexarbeid op 18 juni
Op 18 juni 2015 organiseert BDO in Den Haag/Nootdorp het seminar 'Kansen en risico’s rond flex-arbeid plaats'. Uiteraard zal BDO tijdens dit seminar ook aandacht besteden aan de nieuwe regels. Hoe stelt u een overeenkomst op en welke aandachtspunten zijn er? Hoe krijgt u uw overeenkomst goedgekeurd? U hoort er alles over en leest het nog eens na in de uitgebreide documentatieset. Daarnaast gaat BDO tijdens het seminar onder meer in op (het voorkomen van) aansprakelijkheid op grond van de inleners- en ketenaansprakelijkheid en de Wet aanpak schijnconstructies op grond waarvan opdrachtgevers onder andere aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het loon dat arbeidskrachten van de uitlener/uitvoerder van het werk ten onrechte niet hebben ontvangen. Kijk voor meer informatie en inschrijven voor het seminar op www.bdo.nl/flexarbeid.
Meer informatie over BDO BREDA & BDO ROOSENDAAL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!